Tăcere mormântală în mass-media Kremlinului după investigația despre implicarea FSB în tentativa de asasinare a lui Navalnîi. Opozantul rus: „N-am niciun dubiu că Putin s-a ocupat de otrăvire”

O tăcere grea dăinuie pe frontul intern al propagandei ruse după investigația Bellingat care a demonstrat că o echipă de asasini sub acoperire a FSB l-a urmărit pe Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, din 2017.

Agenția TASS, Pervîi Kanal, Rossiya 1 sau NTV – principalele surse mass-media din Rusia – nu au difuzat nicio informație legată de investigația realizată de Bellingat în colaborare cu The Insider, Der Spiegel și CNN.

Rămâne de văzut dacă președintele rus Vladimir Putin va aborda subiectul în conferința sa anuală de presă, care se va desfășura joi, 17 decembrie.

Investigația

Citând date de călătorie și comunicații la distanță, Bellingcat relatează că echipa l-a urmărit în secret pe Navalnîi din 2017. Operațiunea a început aparent după ce și-a anunțat planurile de a-l confrunta pe Vladimir Putin în alegerile prezidențiale.

Echipa FSB l-a urmărit în peste 30 de destinații pe avion, scrie Bellingcat. De asemenea, asasinii ar fi încercat să îl otrăvească mai întâi în luna iulie anul acesta, când Navalnîi a călătorit la Kaliningrad într-o excursie cu soția sa, Iulia.

În timpul călătoriei, Iulia s-a simțit brusc rău. S-a așezat la o cafenea de pe plajă și a reușit să se clatine cu greu înapoi la hotel. „M-am simțit mai bolnavă decât mă simțisem vreodată în viața mea”, și-a amintit ea. Până a doua zi dimineață își revenise.

O lună mai târziu, Navalnîi a zburat în Siberia în cadrul campaniei sale pentru ca alegătorii să sprijine candidații anti-Kremlin la alegerile pentru Duma. S-a simțit rău într-un zbor de la Tomsk la Moscova. Avionul a aterizat de urgență în Omsk, unde Navalnîi a fost tratat în spital înainte de a fi dus în Germania.

Medicii germani au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, același agent neurotoxic letal folosit de doi asasini de la Moscova împotriva lui Sergei și Yuliei Skripal. Marea Britanie a acuzat că otrăvirea de la Salisbury a fost opera agenției de informații militare GRU din Rusia.

În schimb, scenariul otrăvirii lui Navalnîi a fost realizat de FSB, susține Bellingcat, o opinie împărtășită de guvernele și agențiile occidentale. Acestea au susținut că Rusia nu și-a încheiat programele de arme chimice, așa cum a afirmat, dar le-a ascuns în spatele institutelor de stat.

Mai multe detalii din investigație, AICI.

Navalnîi: „Acesta este un adevărat act terorist”

După publicarea investigației, Alexei Navalnîi a oferit un interviu postului de radio Ekho Moskvy, în care a declarat că nu are niciun dubiu că Vladimir Putin a fost implicat în otrăvirea sa.

„N-am niciun dubiu că Vladimir Putin s-a ocupat de otrăvire. Vedem o operațiune care implică zeci de oameni și mai mulți generali. Chimiștii și medicii FSB, care comunică cu producătorii Noviciok, m-au urmărit timp de patru ani. Acesta este un adevărat act terorist. Directorul FSB, Alexander Bortnikov, nu ar fi făcut acest lucru fără ordinul lui Putin. Nu au vrut să mă sperie, au vrut să mă omoare, pur și simplu nu au calculat doza corectă. Deoarece este imposibil să faci acest lucru în afara unui laborator, ajungi mereu la ruleta rusă – există întotdeauna pericolul de-a pune o cantitate mai mare, iar atunci persoana moare pe loc și alții din jurul său pot suferi. Am o idee despre unde am fost otrăvit, dar ancheta continuă. O teorie: la un cocktail într-un bar. Departamentul de asasinate al FSB este mult mai mare decât acest grup care m-a urmărit – Skripalii nu au fost otrăviți de un alt grup, acestea erau structuri diferite. Nu presupunem, știm că FSB se află în spate, pentru că știm cum funcționează FSB. Și știm că Putin gestionează operațional FSB. Mă voi întoarce în Rusia. Când se va întâmpla acest lucru nu depinde de mine, ci de medici”, a declarat Alexei Navalnîi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here