Macron a vorbit cu Putin. Ce se întâmplă cu orașul Mariupol

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat telefonic situația din Ucraina și rezultatele negocierilor ruso-ucrainene de astăzi de la Istanbul. Președintele rus a spus că „naționaliștii” din Mariupol trebuie să depună armele pentru a putea vorbi despre pace, relatează agenția franceză AFP, citată de Agerpres. Palatul Elysée relatează că misiunea umanitară de la Mariupol „în această etapă” nu este posibilă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că forţele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de mai multe săptămâni de trupele Moscovei, trebuie să plece pentru ca civilii din oraş să poată primi ajutor, potrivit AFP.

„Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, luptătorii naţionalişti ucraineni trebuie să renunţe la rezistenţă şi să depună armele”, a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului care rezumă o discuţie telefonică avută de preşedintele rus cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Conform sursei citate, Putin l-a informat pe Macron în legătură cu „măsurile luate de armata rusă pentru a furniza un ajutor umanitar de urgenţă şi pentru a asigura evacuarea în siguranţă a civililor” în Ucraina.

Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au discutat despre negocierile ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul şi despre chestiunile legate de decizia Moscovei de a cere plata în ruble a exporturilor sale de gaz.

„S-a convenit să se continue contactele” între Putin şi Macron, a adăugat Kremlinul.

De partea cealaltă, Palatul Elysee a anunţat la rândul său după discuţie că „în acest moment nu sunt întrunite” condiţiile pentru a lansa în următoarele zile o operaţiune umanitară în ajutorul locuitorilor din oraşul asediat Mariupol.

Macron i-a prezentat această operaţiune de evacuare – propusă de Franţa, Turcia şi Grecia – lui Putin, care a spus că „se va gândi” înainte de a da un răspuns, a adăugat preşedinţia franceză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here