Mădălin Voicu, revocat din funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii

Fostul deputat PSD Mădălin Voicu, cercetat de DNA pentru spălare de bani și deturnare de fonduri europene, dar salvat de la arestarea preventivă de votul colegilor din Parlament, a fost revocat joi din funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii în care fusese numit de Sorin Grindeanu.

Premierul Ludovic Orban a semnat, joi, decizia de revocare a lui Mădălin Voicu din funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii, hotărârea urmând a fi publicată în Monitorul Oficial, potrivit unui anunț al Executivului.

Deputatul USR Iulian Bulai, membru al Comisiei de Cultură din Parlament, i-a solicitat, joi, premierului PNL Ludovic Orban să îl dea afară pe Mădălin Voicu, conform Mediafax.

Voicu avea în coordonare Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană, exclusiv în domeniul muzical.

Salvat de PSD și de Parlament

Prieten apropiat cu Nicu Ceaușescu și Serghei Mizil, Mădălin Voicu a avut cinci mandate de deputat PSD, a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Arte, iar Guvernul Ponta l-a susținut la un moment dat pentru postul de consul al României la Bonn.

În 2016, Mădălin Voicu a fost protagonistul unui megascandal, fiind cercetat de DNA în dosarul „Partida Romilor”, în care a fost acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, în formă continuată.

Ca și în alte cazuri, PSD a făcut scut în Parlament, așa că Mădălin Voicu nu a putut fi reținut și arestat preventiv, așa cum ceruseră procurorii DNA.

Procurorii au susținut că Voicu ar fi obținut de la Asociația Partida Romilor „Pro Europa” și folosit în campania electorală bani proveniți din finanțări europene.

În iulie 2016, DNA a dispus trimiterea sa în judecată, iar în noiembrie 2016 magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să retrimită la DNA dosarul. În octombrie 2018, procurorii DNA au clasat acuzațiile față de deputatul Nicolae Păun și față de fostul șef ANAF Gelu Diaconu, și ei învinuiți în dosar, însă au decis să continue cercetările față de Mădălin Voicu.

Unul dintre aspectele care au șocat cel mai tare opinia publică a fost limbajul suburban folosit de Mădălin Voicu în discuțiile purtate cu Nicolae Păun și care apar în interceptări.

Acest lucru nu a împiedicat, însă, numirea lui Mădălin Voicu la Ministerul Culturii, la începutul anului 2017, când premier era Sorin Grindeanu (PSD).

Numele lui Mădălin Voicu a reapărut în atenția publică în urmă cu un an, când s-a aflat că fostul premier PSD Viorică Dăncilă și-a luat drept consilier pe vărul lui Nicolae Păun, Mario Rafael, care lucra pentru Codrin Ștefănescu. „Cel care l-a adus pe Mario Rafael lângă Codrin Ștefănescu a fost Mădălin Voicu„, au declarat surse politice, citate de ziare.com.

Sursa foto: Inquam Photos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here