Maia Sandu, vizită oficială în Ucraina

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află luni într-o vizită oficială la Kiev, unde va avea o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează mass-media de peste Prut, potrivit Agerpres.ro.

Maia Sandu a vizitat în prima parte a zilei oraşele Borodianka, Bucea şi Irpin.

„Astăzi sunt în Ucraina, la invitaţia Preşedintelui Volodimir Zelenski. Am început vizita, mergând în câteva oraşe din regiunea Kiev, care au fost distruse în primele săptămâni de război. Am văzut cu ochii mei case arse din temelie, blocuri de locuit distruse de rachete, spitale, magazine şi grădiniţe făcute ruine de atacurile artileriei ruseşti, în Borodeanka şi Irpin. Am văzut şi locul unor morminte comune din Bucea, unde au fost îngropaţi zeci de oameni împuşcaţi în timpul ocupaţiei acestui orăşel de către armata rusă. Este o tragedie greu de pus în cuvinte”, a declarat acolo preşedinta Republicii Moldova, potrivit unimedia.info.

”De patru luni, Ucraina, ţara noastră vecină şi prietenă, trăieşte în război. Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi chemăm comunitatea internaţională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga şi pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict. Suntem alături de curajosul popor ucrainean, care luptă pentru libertatea sa şi pentru libertatea Europei. Viitorul Ucrainei este în lumea liberă, în marea familie europeană”, a mai spus ea.

Maia Sandu şi Volodimir Zelenski au avut pe 22 iunie o convorbire telefonică în care au abordat summitul european, la care Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de ţări candidate la UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here