Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a primit oxigen pentru a se evita sincope în tratarea pacienților

Foto: INQUAM/Octav Ganea

ACTUALIZARE. Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a primit, duminică după amiază, butelii cu oxigen, astfel încât nu vor exista sincope în tratarea pacienţilor. Unitatea sanitară va primi de asemenea, cu titlu de împrumut, 50 de butelii de oxigen de la Spitalul Judeţean Suceava, transmite News.ro.

Autorităţile reafirmă că oxigenul denumit „tehnic”, cu o concentraţie de 93%, a fost aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pentru a fi utilizat pentru pacienţi.

Pe de altă parte, spitalul ieşean va primi cu împrumut oxigen de la un spital din Suceava.
„Pentru luni, întâi noiembrie  avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen. Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean Suceava şi Domnilor Prefecţi ai celor două judeţe, Iaşi şi Suceava, pentru implicarea, în rezolvarea acestei crize. O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, transmite, duminică după-amiază, prin intermediul unui comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

O circulară emisă de autorităţi în urmă cu câteva zile permite folosirea oxigenului medical la pacienţi, pentru depăşirea crizei pe care o traversează sistemul sanitar.


Medicul ATI Florin Roşu, manager al spitalului din Iaşi susţine însă că la Universitatea de Medicină şi Farmacie, este reticent faţă de aceastăsoluţie, afirmând că a fost instruit să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că oxigenul medical, cu o concentraţie mai mică decât cel medicinal, s-a folosit şi până acum, iar circulara care recomandă folosirea acestuia a fost dată pe fondul unei crize privind livrările de oxigen de către firmele din România. Arafat anunţă că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.

UPDATE – Raed Arafat: Încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României,dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una dintre soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică

„Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a afirmat şeful DSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here