Manifestație în faţa sediului companiei de căi ferate din Grecia. Bilanţul accidentului a ajuns la 57 de morţi

Aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat joi seară în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la accidentul tragic de tren de marţi seară, în timp ce poliţia a anunţat un nou bilanţ, de 57 de morţi şi cel puţin 56 de dispăruţi, relatează AFP.

Numărul morţilor este de 57„, a declarat joi seară purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Constantia Dimoglidou. Şi „este posibil ca cineva să fie fost în tren fără a fi declarat dispărut de apropiaţi„, a adăugat ea.

Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, printre care numeroşi tineri, ale acestei coliziuni frontale între două trenuri în centrul Greciei, potrivit Agerpres.

Strigând ‘Criminalii!’, manifestanţii s-au îndreptat apoi spre sediul parlamentului, unde urmau să se alăture unui protest al unor artişti în grevă.

Nu vom uita această crimă„, au mai scandat ei, în contextul în care coliziunea, pusă pe seama unei erori a şefului de gară, a stârnit un val mare de furie în Grecia.

Bannerele afişate la începutul manifestaţiei de către sindicatul comunist PAME au dat tonul cu mesaje precum ‘Nu este o eroare, ci o crimă’ şi ‘Viaţa este sacrificată pe altarul profiturilor capitalului’.

Suntem furioşi pe companie, pe guvern şi pe guvernele precedente, care nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia căilor ferate„, a declarat pentru AFP Stavros Nantis, pensionar şi membru al PAME.

La difuzor, un sindicalist striga: „Vom deveni vocea tuturor morţilor. Voi vă număraţi profiturile, noi numărăm vieţi„.

Încă de marţi au avut loc manifestaţii ale studenţilor la Salonic şi Larissa, oraşe din apropierea locului accidentului feroviar, unul dintre cele mai grave din Grecia.

În faţa sediului Hellenic Train a mai avut deja loc o adunare marcată de incidente cu poliţia.

Majoritatea victimelor catastrofei feroviare erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare, în Grecia.

Accidentul a fost provocat de o ”eroare umană”

Ciocnirea celor două trenuri în Grecia, marţi seara, a fost cauzată de o „tragică eroare umană”, a declarat miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis, citat de AFP şi Reuters.

„Totul arată că drama este cauzată, din păcate, în principal de o tragică eroare umană„, a spus şeful guvernului elen, la o zi după acest accident de tren „fără precedent” în Grecia, potrivit acestuia.

Anterior, ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, şi-a anunţat demisia după acest accident dintre un tren de pasageri care circula între Atena şi Salonic, în nordul ţării, şi un convoi de marfă. El a declarat că a preluat infrastructura „nepotrivită pentru secolul 21” când a fost numit în funcţie în 2019 şi atunci a afirmat că va face eforturi să o îmbunătăţească. „Aceste eforturi nu au fost suficiente”, a spus oficialul grec citat de Reuters.

Trenurile s-au ciocnit frontal în timp ce circulau, dintr-un motiv necunoscut, pe aceeaşi linie pe o distanţă de câţiva kilometri.

Şeful gării din Larissa, oraşul cel mai apropiat de locul accidentului, a fost arestat în cursul zilei, potrivit unei surse judiciare şi este urmărit penal pentru „omor prin imprudenţă” şi „vătămare corporală” .

Majoritatea victimelor sunt tineri, a subliniat premierul Mitsotakis. Mulţi studenţi reveneau la Salonic după un weekend prelungit, luni fiind sărbătoare legală în Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here