Marea Britanie a scăpat de riscul scăderii ratingului de țară după victoria lui Boris Johnson

sursa: pixabay.com

Agențiile de rating Standard & Poor’s și Fitch au scos Marea Britanie de pe lista țărilor al căror rating ar putea fi scăzut. Victoria lui Boris Johnson în alegerile parlamentare de săptămâna trecută și majoritatea covârșitoare obținută de conservatori a redus riscurile unui Brexit fără acord la finalul lunii viitoare.

S&P a modificat perspectiva ratingului de la negativ la stabil, iar Fitch a scos Marea Britanie de pe lista țărilor al căror rating riscă să aibă o pespectivă negativă, dar a păstrat toțuși perspectiva negativă pe termen lung.

S&P a acordat Regatului Unit un rating de AA/A-1+, iar Fitch, AA. Maximul este AAA.

Totuși, există riscul ca no-deal să se întâmple, dacă Marea Britanie și Uniunea Europeană nu negociază un acord comercial până la finalul perioadei de tranziție, 31 decembrie 2020.

Boris Johnson vrea să interzică prin lege prelungirea acestui termen. Dar specialiștii cred că o amânare va avea loc, deoarece negociatorii nu vor avea timp să agreeze tratatul comercial, în lipsa căruia ar putea apărea taxe vamale și alte bariere în calea comerțului, a scris Reuters.

„În ciuda poziției de acum a guvernului, ne așteptăm la Marea Britanie să ceară și ca UE să ofere, o extindere dincolo de decembrie 2020, ca să fie negociată viitoarea relație bilaterală.” a spus S&P. Dar Fitch consideră că riscul unui Brexit dur la finalului anului viitor nu a dispărut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here