Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru un război cu Rusia, spune Nick Carter – șeful forțelor armate

Șeful forțelor armate ale Marii Britanii a declarat că armata va trebui să fie pregătită pentru război cu Rusia după tensiunile recente din Europa de Est , dar nu crede că Vladimir Putin își dorește cu adevărat „război fierbinte” cu Occidentul, notează The Guardian.

Generalul Sir Nick Carter este de părere că Rusia este acum o amenințare mai mare în Europa de Est decât era atunci când el a ocupat acest post, în urmă cu opt ani.

Carter a spus că „speră” că nu va exista un război cu Rusia și că nu crede că țara vrea un război fizic, dar NATO va trebui să fie pregătită.

El a vorbit despre acest posibil conflict pe fondul tensiunilor de la granița dintre Polonia și aliatul Rusiei, Belarus, din cauza refugiaților blocați în lagăre, precum și a semnelor că trupele ruse s-ar putea acumula de-a lungul graniței cu Ucraina.

Liz Truss, secretarul de externe al Regatului Unit, l-a îndemnat în acest weekend pe Vladimir Putin să intervină în „criza rușinoasă a migranților manipulați” care se desfășoară la graniță. Națiunile occidentale au acuzat Belarus că atrage oameni care doresc să vină în UE la graniță, în timp ce Polonia le respinge eforturile de a intra.

Fostul ofițer MI6 Christopher Steele este de părere că Moscova este în război cu Marea Britanie și aliații săi.

Întrebat, duminică, despre acest punct de vedere, la emisiunea lui Trevor Phillips de la Sky News, Carter a spus: „Rusia consideră probabil contextul strategic global ca pe o luptă continuă în care, cred, ar aplica toate instrumentele puterii naționale pentru a-și atinge obiectivele. Dar, făcând acest lucru, [rușii] nu vor să declanșeze un război fierbinte.

„Deci, da, într-un fel cred că are dreptate. Întrebarea, desigur, este cum definiți războiul și eu, ca soldat, aș avea tendința să definesc războiul ca actul real de luptă și nu cred că ei vor asta.

„Cred că vor să încerca să-și atingă obiectivul în moduri mai degrabă mai nuanțate.”

Ulterior, el a declarat pentru BBC One, la ”The Andrew Marr Show”, că Rusia se află într-un „fel de joc hibrid, în care leagă dezinformarea de destabilizare, iar ideea de a împinge migranții la granițele Uniunii Europene este un exemplu clasic al acestui gen de lucruri”.

El a spus că este cel mai probabil ca situațiile de la granița cu Belarus și Ucraina să fie „o distragere clasică” a guvernului rus, care are loc „de ani și ani și ani”.

Întrebat dacă s-ar putea transforma într-un război, Carter a spus: „Nu știu. Cred că trebuie să fim în gardă și să ne asigurăm că descurajarea prevalează și, în mod critic, trebuie să ne asigurăm că există unitate în alianța NATO și că nu permitem să apară nicio divergență în poziția noastră colectivă.”

Carter a recunoscut, de asemenea, că situația din Afganistan „nu era bună”, după ce a susținut, la momentul preluării talibanilor, în august, că grupul s-a schimbat și ar trebui „să li se acorde spațiu” pentru a forma un guvern.

El a spus că au existat „imagini îngrozitoare… ale unei potențiale crize umanitare” și a admis că talibanii au „o mulțime de lucruri care trebuiau schimbate”. Dar el a insistat totuși că talibanii sunt diferiți de felul în care erau în 2001 și a susținut că „grupul moderat probabil susține în privat că este un alt tip de taliban”.

Adm Sir Tony Radakin, 55 de ani, șeful marinei, preia conducerea forțelor armate, Carter urmând să demisioneze la sfârșitul lunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here