Marilen Pirtea critică decăderea morală a societății și degradarea calității clasei politice

Una dintre explicațiile pentru care, în ultimii 30 de ani am asistat la degradarea calității clasei politice, a calității profesionale a celor care lucrează în administrație, a decăderii morale a societății, este nivelul execrabil al studiilor făcute de categoriile profesionale menționate mai devreme, în licee și universități ce s-au dovedit a fi simple furnizoare de diplome calpe, spune deputatul PNL Marilen Pirtea. Adăugând că transformarea în profunzime a societății are nevoie de profesioniști.

„Ne aflăm la o răspântie istorică, pe care contextul dramatic al pandemiei a scos-o la suprafață cu o violență care ne-a luat pe toți prin surprindere. Nu mai e timp pentru savante sau mai puțin savante reflecții: trebuie să acționăm acum. Oportunitățile nu vin de la sine, ele nu se întâmplă pur și simplu, ci trebuie create. Este nevoie, mai mult ca oricând, de o schimbare radicală. Există, în țară sau în diaspora, mii și mii de oameni care pot produce saltul calitativ de care avem nevoie. Oameni onești, profesioniști desăvârșiți care așteaptă un semn că, iată, a venit vremea lor. Ei sunt cei care pot crea o viziune pentru viitorul țării noastre”, declară deputatul liberal Marilen Pirtea, potrivit timpolis.ro.

Acesta subliniază că societatea românească a ajuns pe buza prăpastiei promovând în mod iresponsabil mult prea multe măsuri populiste, fiind neglijați, în mod prostesc sau cinic, tocmai performerii și premianții. „Lașitatea, spaima de a nu «deranja», conformismul și incompetența au condus la un fals și păgubos egalitarism. Concurența a ajuns să fie considerată un afront, și performanța – un viciu. Oare cum se simte un elev sau un student foarte bun când elevii și studenții din clasa sau grupa lui au absolut toți nota maximă? Aceasta este rețeta prin care au fost îndepărtați cei care puteau să schimbe în bine societatea noastră. Unii au rămas, totuși, în țară, dar foarte mulți și-au căutat și își caută împlinirea pe alte meleaguri”, adaugă Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că transformarea în profunzime a societății are nevoie de profesioniști, care să-și fixeze scopuri și obiective clare și transparente, asumate: „Trebuie să-i aducem în prim-plan pe cei cărora nu le e teamă de proiectele îndrăznețe. Trebuie să-i înlăturăm pe incompetenți, pe conformiști, pe profitori, pe nulitățile cățărate în funcții de decizie. Suntem în ceasul al doisprezecelea. Pentru a ne salva, performanța trebuie să devină singurul criteriu acceptabil, ba chiar obligatoriu.”

Acesta consideră că, după ce 30 de ani minciuna a fost „calitatea” de bază a decidenților, este momentul ca românii să aibă acces la sinceritatea unui nou tip de lideri: „Nu e un lucru ușor, dar onestitatea dezvoltă caracterul și generează încredere. Prefăcătoria și jocurile de imagine favorizate de dezastrele care, din păcate, nu ne-au ocolit, trebuie înlocuite de o compasiune reală față  de cei aflați în nevoie. Caracterul integru, aderarea fermă la principiile morale și etice generează întotdeauna încrederea comunității și va crea cadrul pentru o comunicare deschisă, care inspiră și motivează.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here