Mărturia unui deținut politic despre tatăl lui Rafila: Era un om foarte dur. Ne bătea în timpul anchetelor

Tatăl lui Alexandru Rafila a persecutat și bătut oameni ca șef în cadrul Securității, scrie Newsweek România, care publică declarația unui fost deținut politic. Mărturia acestuia îl contrazice pe medicul Rafila care, într-un interviu, a admis că tatăl său a condus structurile securității comuniste, dar a negat că ar fi fost implicat în acțiuni violente.

Newsweek România a încercat să afle dacă medicul Alexandru Rafila este fiul lui Alexandru Rafila senior, cel din urmă născut în 1920 în URSS și responsabil de masacrul armat de pe Valea Crișului Alb la sfârșitul anilor ’40.

Conform CNSAS, a existat un ofițer de Securitate numit Alexandru Rafila care a condus Serviciul Securității Arad între 1948 și 1949.

Despre acest Alexandru Rafila vorbește și Lucia Hossu-Longin, realizatoarea TVR: „Alt absolvent de patru clase primare Alexandru Rafila ajuns comandantul Securităţii din Arad care a executat 27 de ţărani, în mijlocul satelor ce se opuneau colectivizării mi-a mărturisit că în anii aceia „cu timbrul acesta de revoluţionară m-ar fi arestat”…

Ulterior, Alexandru Rafila a admis că este vorba despre tatăl său, însă a negat implicarea acestuia în acțiunile violente împotriva cetățenilor români care nu erau de acord cu ocupația sovietică.

Mărturia care schimbă tot

Anul acesta, editura Humanitas a publicat e-book-ul „Comunismul în România” care își propune să arate că „regimul comunist s-a instaurat și s-a menținut exclusiv prin violență, că a fost implementat de o mână de netrebnici, că a costat și a deturnat viețile a sute de mii de oameni nevinovați”.

La pagina 5 este capitolul „Rolul securității” urmat de „Evoluția represiunii”. Autorii publică mărturia unui deținut politic care spune că a fost bătut de chestorul Rafila.

„Eram în clasa a VII-a, la Liceul Industrial „Aurel Vlaicu“ din Arad, când m-a arestat… Din ora de curs de la liceu m-au luat. A venit de la direc­tor omul de serviciu c-un bilețel: cutare, cutare, cutare să poftească la direcțiune, jos. (…) Ne-a luat și ne-a dus la Securitate. Ne-a pus în pivniță și ne-a ținut acolo destul de mult… vreo săptă­mână și ceva, cât au făcut anchete cu noi… Ches­tor era Rafila, un om foarte dur… ne băteau în timpul anchetelor. Eu am avut «plăcerea» să fiu bătut de el…“, este declarația lui Sever Ursu, fost deținut politic.

Captură din e-book-ul „Comunismul în România”, Editura Humanitas.

Elemente comune: numele, funcția, locația, perioada

Această mărturie apare trecută la capitolul „Evoluția represiunii/Securitatea” și acoperă perioada 1945 – 1950. Rafila a fost activ în structurile comuniste din 1945 până în 1949.

Bătăile administrate lui Sever Ursu (din mărturia căruia rezultă că au fost mai multe persoane bătute în beciurile Securității) se petrec la Arad unde Rafila a activat.

Un element de identificare la fel de puternic ca numele și locația reiese din modul în care deținutul politic i se adresează lui Rafila – chestor.

Rafila senior a devenit, în 1945, șeful Biroului de Siguranță al Chesturii Arad, iar odată cu înființarea Securității, a ajuns șeful acesteia pentru județul Arad, explică Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). 

Alexandru Rafila, tatăl, nu si-a început cariera în 1948 ( fișa de pe site-ul CNSAS conține strict activitatea din cadrul Securității, institutie care, după cum știți, a fost formal înființată în acel an), ci chiar din 1945.
Ei, Alexandru Rafila, tatăl, si-a inceput cariera exact în această perioadă, direct în funcția de comisar șef al Chesturii Poliției Arad. Era șeful Biroului de Siguranță al Chesturii. Adică șeful de facto a ceea ce urma să fie Securitatea. Si asta din 1945, adică imediat după „eliberarea” de către Armata Roșie
”, spune Hodor.

Ce a spus Alexandru Rafila despre tatăl său

A fost exclus din Securitate şi a fost dat afară şi din Partidul Comunist pentru că nu era corespunzător sarcinilor pe care trebuia să le îndeplinească. Probabil în acea perioadă erau presiuni mari pentru rezolvarea problemelor legate de colectivizare şi faptul că el nu a putut să le pună în practică au condus la excluderea lui şi din Securitate, şi din Partidul Comunist Român. Nu există o scuză pentru apartenenţa la o astfel de organizaţie”.

El sigur că a avut momente în care a regretat cu siguranţă acel lucru, mai ales că a fost şi el la un moment dat afectat – nu vreau în vreun fel să îl scuz, pentru că nu există o astfel de scuză pentru apartenţa la o astfel de organizaţie”.

Profesorul Rafila a negat că tatăl său ar fi participat la represiunea împotriva unor ţărani din Valea Crişului Alb.

1 COMENTARIU

  1. Sunt peste tot fii celor de ieri , atat ca acum ca si coercitie folosesc salariile mici , chiriile mari , lipsa conditiilor omenesti in spitale sau la ghisee , etc . Ei activeaza astazi in toate partidele cum este si Orban , tot un fiu de securist , sau Bese , Tariceanu copil de informator , sau Dragnea copil de meletian, etc.
    Au o structura care le asigura perpetuitatea , si cu care negociaza si rusi ,si nemtii ,si americanii , linistea lor si a urmasilor lor .
    Ca moneda de schimb folosesc bunurile natiinale , capitalul uman pe care il exporta pe nimic etc . In schimb primesc liniste pentru a fura si face trafic de tot felul , respectiv piese de teatru pe care le joaca pentru restul romanilor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here