Mărturia unui spion FSB pune reflectorul pe operațiunile rusești din Georgia

Sursa: Giorgi Lomsadze / The Moscow Times

<< Informatorul pentru serviciile de securitate ale Rusiei, în vârstă de 20 de ani, a fost trimis la Tbilisi pentru a raporta despre numeroșii exilați de aici. Acum, spune el, este „curat” >>, scrie Giorgi Lomsadze, pentru The Moscow Times

<< Luna trecută, Vsevolod Osipov a fost demascat ca informator pentru serviciile de securitate ale Rusiei. El fusese trimis la Tbilisi pentru a monitoriza numeroșii dizidenți ruși care au ocupat recent capitala Georgiei.

Dar el spune că noua sa notorietate nu i-a afectat prea mult viața de aici și nu a făcut nimic pentru a speria clienții – în primul rând rușii înșiși – la barul de vinuri aglomerat din centrul Tbilisi, unde lucrează ca somelier.

„Poate că un client ocazional, care mă recunoaște de la știri, vine și pune întrebări, dar dincolo de asta nu primesc prea multă atenție”, a spus Osipov, pentru Eurasianet.

La mijlocul lunii iulie, site-ul de știri independent rus, Meduza, a publicat un articol lung despre Osipov. În el, moscovitul în vârstă de 20 de ani a recunoscut că lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB): mai întâi la Moscova pentru a raporta despre partidul libertarian, în care era membru, iar apoi la Tbilisi.

Ar putea părea că mărturia tânărului spion, care a fost apoi difuzată în mai multe alte publicații, e o știre marjoră în Georgia, unde îngrijorarea cu privire la afluxul mare de ruși este intensă. Dar abia a făcut un val.

„M-am gândit că poliția georgiană va apărea ca să mă chestioneze, dar nimănui nu a părut să-i pese, poate cu excepția unui reporter ocazional”, a spus Osipov, cu un zâmbet și o vagă notă de dezamăgire.

Povestea lui Osipov a provocat un val de îngrijorare pe rețelele sociale, în rândul comunității ruse din Georgia, aflată în creștere rapidă. Georgia a început să fie copleșită de sosiri din Rusia, anul trecut, când Kremlinul a început o represiune intensă împotriva așa-numiților „agenți străini” de acolo. „Fluviul” a devenit o „inundație” în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, când represiunea a devenit și mai dură și emigranților li s-au alăturat alți profesioniști ale căror mijloace de existență erau amenințate de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei.

Chiar dacă se înghesuie în Georgia, mulți dizidenți ruși nu se simt în totalitate în siguranță aici. De teama aparentă de a înfuria Kremlinul, guvernul georgian a blocat intrarea mai multor personalități cunoscute din opoziție. Unii se îngrijorează că guvernul georgian ar putea să fie coordonat cu Moscova. Aceste preocupări au doar amplificate de povestea lui Osipov.

Între timp, pentru mulți georgieni vestea nu a fost o surpriză. O mulțime de georgieni se opun fluxului de migranți ruși, crezând că printre valul de nomazi digitali, jurnaliști și dizidenți se strecoară și elemente nefaste.

Există ceva adevăr în această presupunere, a spus Osipov în timp ce vorbea cu Eurasianet la un restaurant popular din districtul Sololaki, din Tbilisi, unde s-au adunat mulți dintre tinerii ruși liberali.

El spune că mai cunoaște cel puțin două persoane care au vorbit prin intermediul rețelelor sociale despre călătoria în Georgia pentru a spiona și crede că i-a zărit pe alții. „Nu vi se oferă identitățile altor agenți, dar dacă vă uitați suficient de aproape, puteți ghici care sunt aceștia”, a spus el.

„Înainte de a veni aici în octombrie, am avut un briefing preparatoriu pentru plecare, ținut la Moscova, unde mi-au spus să merg la cafenelele și restaurantele din Tbilisi, frecventate de ruși”, și-a amintit Osipov. „Nu trebuia să pun întrebări sau să fac tot posibilul să cunosc oameni, doar să observ și să-mi țin gândurile pentru mine. Apoi, o dată pe săptămână, trebuia să raportez coordonatorului meu cum este scena generală și dacă am înțeles ceva important”.

„Dar după ce a început războiul, am început să observ unii oameni care nu aveau răbdarea să joace jocul lent”, a spus el. „Ei apăreau la baruri și petreceri, inițiau conversații și aproape imediat cereau să fie adăugați în chat-urile de grup și grupurile de pe rețelele sociale. Unii se îmbătau cu adevărat și își aruncau în aer acoperirea sau cel puțin eu așa am văzut. Mă uitam la ei și mă gândeam: ora de amatori”.

Fiind el însuși un pic novice – a fost recrutat abia anul trecut – Osipov era și el identificabil pentru un ochi ager. Cu mult înainte de a deveni public, un tânăr rus puternic în stare de ebrietate s-a apropiat de el într-un bar și i-a spus printr-o insultă că știe cine este cu adevărat.

Osipov era student la drept și activist la micul Partid Libertarian din Rusia (LPR), când a fost arestat, anul trecut, pentru că participase la o demonstrație, la Moscova, în sprijinul liderului opoziției ruse întemnițat, Alexei Navalnîi. Amenințat cu închisoarea, a fost intimidat să slujească drept „cârtiță” în LPR și alt grup de opoziție, spune el, adăugând că așa sunt prinși în plasa FSB mulți tineri.

După ce și-a îndeplinit prima misiune, de probă, spre satisfacția coordonatorilor săi, a primit o misiune mai mare: să meargă în Georgia. „Mi-au dat 214.000 de ruble [aproximativ 3.550 de dolari] de cheltuit pentru o lună și jumătate”, a spus Osipov. „Trebuia să mă întorc la Moscova în decembrie, deoarece, cred, ei încă mă testau”.

Osipov a fost însărcinat să spioneze două persoane în special: președintele auto-exilat al LPR, Iaroslav Konvei, și Anton Mihalciuk, manager al grupului de opoziție Fundația Rusia Liberă. La sosirea sa, Osipov spune că s-a dus direct la cei doi și le-a spus direct că fusese recrutat de FSB. El spune că a încercat tot timpul să avertizeze conducerea LPR, dar nu a reușit să aranjeze un „tête-à-tête” cu ei până când a ajuns în Georgia.

El s-a oferit să trimită informații false înapoi superiorilor săi și să-i pună pe altă pistă, dar aceștia păreau să fie neîncrezători și au răspândit în rândul colegilor vestea despre un informator în mijlocul lor, a spus Osipov. Vestea a ajuns curând la iubita lui Osipov, care conduce un mic bar în Tbilisi. L-a întrebat direct dacă lucrează pentru FSB. „Am spus da, deoarece mi-am dat seama că ea trebuie să fi auzit despre asta de la oamenii în care aveam încredere”, a spus el.

Osipov a continuat să raporteze la Moscova și și-a convins șefii să-i prelungească șederea în Georgia. „Am iubit orașul și am avut o viață bună aici, așa că am făcut tot posibilul să rămân cât de mult am putut și ca FSB să plătească pentru asta”, a spus el. Chiar și șefii lui păreau curioși de opțiunile de vacanță din Georgia: pe lângă slujba lui principală, spune el, i-au cerut să colecteze informații despre baruri frumoase și repere care merită verificate.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, șefii nu au avut nevoie de prea mult efort de convingere pentru a prelungi șederea lui Osipov.

„La cât de mulți oameni vin, aveau nevoie de mai mulți ochi pe teren”, a spus Osipov.

Înfuriat de război, în martie el a încetat să le mai răspundă șefilor să, spune Osipov. În iunie, a vorbit cu Meduza, care a verificat faptele din afirmațiile sale, i-a găsit șefii și le-a publicat identitățile și a vorbit, de asemenea, cu activiștii pe care trebuia să-i urmărească Osipov. Meduza a publicat și capturi de ecran ale conversațiilor lui Osipov cu șefii lui din FSB.

Povestea tot a ridicat semne de întrebare în rândul unor ruși din Georgia. Unii au fost surprinși de alegerea lui Osipov de a încerca să renunțe la formidabilul serviciu de securitate al Rusiei, deși alții o pun pe seama vârstei sale fragede. Osipov spune că este într-adevăr îngrijorat de potențialul răzbunării FSB, mai ales având în vedere că mama lui a rămas la Moscova; dar nu este atât de preocupat de el însuși.

„Nu cred că sunt atât de important ca ei să vină să mă urmărească aici”, a spus el. „Și mă pot muta oricând în alt loc. ”>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here