Țarism, război, Biserică. Ce dezvăluie disecția unui „mutant” propagandistic din Rusia lui Putin

Sursa: Wikipedia

Cum vi se par aceste titluri?

  • Prognoza lui Satanovski s-a adeverit: Ucraina este totul
  • Armata neumană: Inamicul împotriva căruia operațiunea specială este neputincioasă
  • Pronko: „Elita” care a fugit din Rusia s-a transformat într-o diasporă de oameni fără adăpost
  • A devenit clar cine plătește pentru războiul împotriva Rusiei. Și aceasta nu este America
  • Tasta Start. Statele Unite au început să se autodistrugă
  • Mai rău decât un război nuclear: „miliardul de aur” este gata de lichidare globală

Unui neinițiat, i se poate părea că acestea sunt titluri de publicitate contextuală (din aceea care uneori apare când intri pe unele site-uri), în spiritul: „Apăsați butonul pentru a AFLA…”. De fapt, în fața dvs. se află cele mai citite texte de pe respectabilul site ortodox-conservator Țargrad. Unul dintre cei mai devotate relee de propagandă ale războiului din Ucraina, Țargrad se prezenta deja cu mult înainte de 24 februarie ca o publicație care va „recrea imperiul”; în fapt difuza narațiunea „partidul războiului” cu mult înainte de apariția sa oficială.

Dar iată problema: în ciuda furiei generale a societății ruse și mai ales a autorităților, canalul care apără cel mai radical punct de vedere nu arată ca un port-drapel al propagandei (deși se străduiește foarte mult). În clasamentul privind ratingul pe iunie al presei online, realizat de la compania Medialoghia, Țargrad e la finalul celui de-al doilea calup de 10 – chiar sub Argumente și fapte. Și deși Țargrad a avut un canal de Youtube destul de popular, care a fost ulterior blocat de Google (Țargrad a dat în judecată corporația în instanțele rusești pentru 1 miliard de ruble și chiar, conform conducerii canalului, a primit această penalizare), în general mass-media patriotică nu poate face niciun fel de super descoperire într-o țară patriotică.

Novaia Gazeta.Europa a analizat cum a evoluat Țargrad și cum a evoluat țara după el.

Regele Țargradului

Canalul Țargrad TV a fost înregistrat la Roskomnadzor cu puțin timp înainte de începerea războiului din Donbas, pe 18 septembrie 2014. A fost lansat complet și a început să emită  puțin mai târziu, în noiembrie 2015, pe fundalul unei ascensiuni spirituale generale în jurul referendumului din Crimeea. „Canalul Țargrad TV este unul de știri despre tot ce există în lume, prezentate dintr-o perspectivă creștină”, așa descriau angajații canalului noul proiect media. Țargrad putea fi urmărit și la TV, în pachetele operatorului NTV-Plus, precum și de pe satelitul Orion Express, dar în 2017 a trecut la un alt format și a continuat să funcționeze exclusiv ca media pe internet.

Muza ideologică și, totodată, directorul general al Țargrad TV a fost omul de afaceri rus Konstantin Malofeev (foto). Până la lansarea canalului, Malofeev a reușit să participe la alte proiecte consistente ideologic. De exemplu, a înființat Fundația Sf. Vasile cel Mare și Societatea Rusă a Filantropilor pentru Protecția Maternității și Copilăriei și a creat, de asemenea, faimoasa Ligă a Internetului Sigur, care cenzurează rețeaua. În același timp, nu se poate spune că Malofeev a încercat să se plaseze conjunctural cu proiectele sale. Unul dintre foștii săi colegi de clasă a declarat, pentru Novaia Gazeta.Europa, că omul de afaceri „era din școală un susținător al vederilor imperiale”.

În 2012, în contextul litigiilor de afaceri, antreprenorul a încercat să intre în politică și a încercat să obțină un fotoliu de senator, dar nu a reușit:

Malofeev a fost suspectat că a mituit alegătorii și i-a fost retras statutul de candidat. Dar asta nu l-a oprit pe omul de afaceri, iar câțiva ani mai târziu a încercat din nou să-și dezvolte ideologia pentru a câștiga capital politic. Malofeev este considerat a fi unul dintre finanțatorii „lumii ruse” și un sponsor al mișcării separatiste din Donbas. După izbucnirea conflictului armat de acolo, în 2014, Malofeev a devenit unul dintre primii ruși care plasați sub sancțiunile SUA și UE. Presupusul motiv ține de asistența acordată separatiștilor din republicile autoproclamate. Omul de afaceri nu a negat niciodată implicarea financiară în conflict, dar a insistat că a finanțat Crimeea și Donbasul exclusiv în scopuri umanitare.

În plus, fostul consultant al lui Malofeev, Alexander Borodai, a devenit primul șef al autoproclamatei DNR, în 2014. De asemenea, i l-a prezentat pe Malofeev lui Igor Girkin, unul dintre liderii separatiștilor din Donbas.

„Mi-am exprimat adesea și deschis poziția cu privire la problema ucraineană, lucru care ar putea da naștere la zvonuri. I l-am mai recomandat lui Serghei Aksenov (șeful Republicii Crimeea – n.r.) pe Alexander Borodai, pentru postul de șef al RPD. Borodai a fost consultantul meu multă vreme și l-am considerat o persoană curajoasă și demnă. Aparent, aici s-a născut o anumită teorie a conspirației, cum că dirijez și controlez ceva”, a declarat Malofeev, într-un interviu pentru Vedomosti.

În mass-media, din motive evidente, Malofeev este adesea numit un miliardar ortodox, deși el neagă un astfel de titlu. Într-unul dintre interviuri, a spus că formularea „miliardar ortodox” îl face să râdă, pentru că este un „oximoron”.

Război și LGBT – sacru!

Poziția postului de televiziune Țargrad poate fi descrisă ca fiind conservatoare și monarhistă. „Primul rus” – așa se declară canalul. Grila de programe a Tsargrad cuprinde știri, interviuri și investigații. Conform canalului, aria de acoperire a Țargrad atinge orașele rusești, Armenia, Moldova, Kazahstan și, în special, Herson. Site-ul, ca multe resurse de internet, este împărțit în secțiuni tematice, una dintre ele fiind: „ideologie”.

„Departamentul ideologic de la Țargrad este o fabrică de semnificații rusești. (..) Rusia este o mare putere ortodoxă cu o istorie de o mie de ani. Biserica Rusă este baza statalității și culturii noastre. Moscova – a treia Roma. Rus este acela care iubește cu sinceritate Rusia, istoria și cultura ei. Familia este uniunea dintre un bărbat și o femeie. Și copiii lor. De preferință, mulți copii. Conservarea poporului este sarcina cheie a statului. O sarcină care nu poate fi rezolvată fără o ideologie clară”, explică editorii site-ului.

În același timp, o parte semnificativă a articolelor din secțiunea „ideologie” este dedicată subiectelor LGBT, în care autorii site-ului văd aproape principalul rău al societății moderne, de care Rusia trebuie protejată cât mai curând posibil. Canalul Țargrad vede drept una dintre modalitățile de a lupta pentru ceea ce numește valori tradiționale, compilarea a diferite „anti-evaluări”, de exemplu: „Gay nu sunt slavi: top 10 politicieni occidentali pervertiți”.

Iar Țargrad nu se limitează la subiectul „sodomiei”. Așadar, în 2016, canalul de televiziune a difuzat „Top 100 de rusofobi”, care includea „cei mai înfocați oameni care urăsc Rusia, potrivit experților și cititorilor”. Ulterior, Consiliul prezidențial rus pentru drepturile omului, ai cărui membri au fost incluși pe lista „rusofobilor”, a etichetat acea clasificare drept „o provocare, inclusiv un mecanism de incitare la dușmănie și la ură”. Însă articolul nu a fost șters, iar șase ani mai târziu, în 2022, Țargrad a întocmit o altă „listă de succese”, de data aceasta incluzându-i pe cei care au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Subiectele legate într-un fel sau altul de militarism și de situația geopolitică din lume pot fi numite principale în rândul materialelor difuzate de Țargrad.

De la începutul anului, chiar înainte de începerea așa-numitei „operațiuni militare speciale”, fiecare al doilea articol al „primului rus” era despre război, Donbas sau relații internaționale.

Ctrl+C, Ctrl+V

Sloganul Țargrad – „Nu ne este frică să spunem adevărul” – este ecoul «Real honest opinion» („opinie sinceră reală”) a canalului de televiziune american, Fox News, care este adesea numit analogul occidental al Țargradului. Și nu fără motiv, pentru că ambele canale TV sunt cunoscute pentru agenda lor radicală de dreapta. În plus, la începutul Țargrad, Jack Hannick, fost director al serviciului de știri Fox News, a ajutat canalul să se dezvolte.

Asemănarea dintre Țargrad și Fox News este însă exagerată, spune analistul media Vasily Gatov. „Chiar și mass-media americană de extremă dreapta din punct de vedere politic, cum ar fi Fox News, este foarte rigidă în separarea opiniilor de știri. Adică, dacă te uiți la Fox News în regim de televiziune, și nu în cel de decupaje din programul lui Tucker Carslon, veți descoperi că la știri nu există toată această nebunie”, se arată convins expertul. În opinia sa, „primul rus” seamănă mai mult cu portalul american Breitbart, care la un moment dat a fost condus de Steve Bannon, autorul campaniei electorale din 2016 a lui Trump.

Breitbart, și după el Țargrad, este ceea ce se numește media hiper-partizană din punct de vedere analitic. „Conceptul de hyper partisan media a apărut cam în aceeași perioadă în care a început să se dezvolte fenomenul mass-media promovat în primul rând prin intermediul rețelelor sociale. Acest termen este folosit în contextul studierii persoanelor care refuză să consume un produs media care contravine părerilor lor”, explică Gatov.

Acest obicei de a consuma conținut media, amestecat cu algoritmii de selecție și recomandare ai rețelelor de socializare, precum Facebook, creează o bulă de filtrare pentru cititor, sau, cu alte cuvinte, o bulă de informare în care nu există aproape nimeni decât oameni asemănători.

„Relativ vorbind, oamenii cu vederi de extremă dreapta ajung într-o bulă de opinii de extremă dreapta, oamenii cu păreri de stânga sunt de stânga și așa mai departe. Cât despre mass-media care se află în centrul acestui consum, acestea primesc o reacție falsă, cu aprobare excesivă pentru conținutul cel mai radical. În același timp, astfel de mass-media primesc dezaprobări, inclusiv cele mai slabe cifre la vizualizări, și cifre chiar mai rele în domeniul repostărilor, când este un fel de conținut conciliant, universal, apolitic partizan”, crede expertul.

Acest tip de media folosește adesea tehnica de referință în cerc, care oferă cititorului iluzia fiabilității informațiilor consumate. „Acesta este un sistem în care există o legătură către o legătură, către o legătură, către o legătură. Într-un astfel de flux, sunt amestecate surse care critică un eveniment și surse care îl susțin. Drept urmare, consumatorul, care dorește să verifice aceste informații, are un sentiment fals că a fost informat despre aceasta. Iar cititorul are impresia că acesta este un fapt, o știre și nu o opinie. Aceleași aspecte tehnologice, sunt prezente la Țargrad”, rezumă Gatov.

Chipurile „Țargrad”

Muza ideologică, sponsorul și persoana principală a Țargrad, ne amintim, este Konstantin Malofeev. Mai jos, vom vorbi despre câțiva oameni care au ajutat la crearea „primului rus” sau au devenit faimoși datorită acestuia.

Din 2016 până în 2017, Alexander Dughin, un filosof ezoteric conservator și fondator al Mișcării Internaționale Eurasiatice, a fost redactor-șef al canalului TV Țargrad.

În 2017, Dughin a fost înlocuit în postul de redactor-șef de către o originară din Dnipropetrovsk, Elena Șaroikina. Pe lângă activitățile jurnalistice, Sharoikina este angajată în lupta împotriva OMG-urilor și ajută grădinile zoologice și adăposturile din Donbas. În 2016, a fost inclusă în baza de date a site-ului Mirotvoreț, ca „propagandistă anti-ucraineană”. Din 2020, fostul șef al departamentului de știri, Daria Tokareva, a înlocuit-o pe Șaroikina în funcția de redactor-șef al canalului.

Una dintre prezentatorii canalului TV este Anna Șafran, jurnalist, scriitor și fost co-gazdă a lui Vladimir Soloviov. La Țargrad, Șafran găzduiește un program cu același nume, în care discută cu experți evenimentele mondiale. Politica editorială a postului de televiziune este cu siguranță apropiată de această fată: în 2018, ea a scris cartea: „Stat de onoare. Monarhia este viitorul Rusiei”.

În fiecare zi, la Țargrad, este difuzat programul de autor al protopopului Andrei Tkakciov, „Sfântul Adevăr”, în care duhovnicul discută subiecte și evenimente de actualitate legate, printre altele, de feminism, dreptul la avort și război. Tot luni, Tkakciov are programul „Părintele Andrei: Răspunsuri”, în cadrul căruia protopopul răspunde întrebărilor din public. Câteva exemple de titluri sub care apar emisiunile zilnice ale lui Tkakciov: „OMS cu carul, mai ușor pentru Rusia: Organizația Mondială a Sănătății face lobby pentru Sodoma” și „Donbas nu se bate pentru Lenin: ținuturile eliberate au nevoie de nume rusești”.

Un alt autor important al canalului este Mihail Tiurenkov. Site-ul „primului rus” spune că el este „redactor șef, editorialist și șef al departamentului ideologic de la Țargrad”. Articolele lui Tiurenkov sunt publicate aproape zilnic, uneori el acționează și ca prezentator. (…)

De-a lungul anilor, programele de autor de la Țargrad au fost găzduite de Ivan Ohlobîstin, Zahar Prilepin, creatorul canalului TV, Malofeev, și alții.

Acum, la Țargrad lucrează aproximativ 200, după cum rezultă dintr-un anunț pentru un post vacant de manager, postat pe hh.ru. Potrivit unui fost angajat al Ekaterinei, toți acești oameni împărtășesc într-o măsură sau alta poziția angajatorului. „În ceea ce privește oamenii care împărtășesc ideologia canalului… nu îi cunoșteam pe cei care nu o împărtășesc”, își amintește ea.

Nu este greu de crezut acest lucru, având în vedere că nivelul salariilor de la Țargrad, judecând după posturile vacante arhivate, nu depășește media pentru Moscova și, uneori, este mult mai mic. De exemplu, un reporter de știri cu experiență de un an este ofertat cu „de la 50.000 de ruble”, iar șeful proiectelor multimedia cu șase ani de experiență – „de la 60.000”.

„Linia Bisericii Ortodoxe Ruse”

Țargrad se poziționează ca un canal ortodox și lucrează îndeaproape cu organizațiile religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă. Am discutat cu expertul în religie Alexei Zîgmont despre modul în care ortodoxia și uneori retorica foarte dură, inclusiv sprijinul pentru război, pot coexista la Țargrad.

„De fapt, nu există nicio contradicție între valorile ortodoxe și sprijinul pentru război. În cea mai generală perspectivă, creștinismul, de la integrarea sa în stat, în secolul al IV-lea, face în mod constant acest lucru. Într-o perspectivă mai restrânsă, Țargradul este un fenomen interesant. Face luxoasă și respectabilă o versiune destul de specifică a învățăturii ortodoxe, care a apărut aproximativ în această calitate la începutul secolelor XIX-XX. Atunci a apărut o idee despre rolul eshatologic special al Rusiei, care se opune aproape singură Antihristului și întregului rău din lume, împiedicând lumea să se prăbușească”, explică Zîgmont. „Acum, poziția Țargrad nu este prea diferită de poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Ruse. Vorbind despre respingerea paradelor gay pride în Donbas sau despre calea cea bună și faptele personalului militar rus, Patriarhul Kirill a precizat că războiul se încadrează în conceptul la care aderă acum Biserica Ortodoxă Rusă”.

Militarizarea Ortodoxiei Ruse, care are loc în anii 1910 și este o renaștere a tradițiilor imperiale, face parte din retorica generală, consideră expertul.

Pe acest fond, de exemplu, se creează Biserica Forțelor Armate, unde toți sfinții, toate resursele tradiției ortodoxe ruse, creștinismul sunt puse în slujba războiului, în slujba statului, în slujba Imperiul.

„Există Varvara, patrona lansatoarelor de rachete, Profetul Ilie, patronul Forțelor Aeropurtate, și Alexander Nevski, în general, ca figură centrală în toată această mitologie. Apare un întreg concept, un număr imens de tot felul de artefacte care sunt asociate cu integrarea dintre biserică și război, inclusiv haine de camuflaj pentru preoți sau biserici de campanie tip cort gonflabil, care sunt aruncate din avioane. Cu alte cuvinte, nu este o coincidență. Biserica se pregătește pentru asta de mult timp”, spune Zîgmont.

Potrivit lui Zîgmont, nu numai sprijinul pentru război, ci, în general, sentimentele „anti-occidentale” ale Țargrad sunt împărtășite la nivelul Bisericii Ortodoxe Ruse. „De exemplu, încă din 2000, când Putin a venit la putere și, dimpotrivă, cocheta cu Occidentul, Patriarhul Alexei a spus că împotriva Rusiei se poartă un război fără sânge, bine planificat, cu scopul de a o distruge. Adică antioccidentismul agresiv, o viziune dualistă asupra lumii, în care se opun civilizația rusă și civilizațiă occidentală – toate acestea au apărut tocmai în biserică și abia mai târziu au început să fie promovate de stat. Treptat, toate acestea s-au transformat în acea imagine dualistă a lumii, care este acum promovată de Patriarhul Kirill, Biserica Ortodoxă Rusă și stat. În acest sens, canalul de televiziune Țargrad și personal Malofeev sunt purtîători de cuvânt complet obișnuiți, clasici, deși cu propriile caracteristici”, consideră expertul.

Cine se uită și de ce este nevoie?

Potrivit portalului Medialoghia, în luna mai a acestui an, postul de televiziune Țargrad s-a clasat pe locul șapte în top 10 resurse de internet în ceea ce privește citarea în social media. Pe pagina „primului rus”  se indică, de asemenea, că „în medie, în 2022, site-ul web al canalului este vizualizat de 2068 de utilizatori pe minut” și „fiecare al cincilea locuitor al Rusiei a citit Țargrad în aprilie 2022”.

În ciuda numărului de vizualizări, în ceea ce privește profitul Țargrad TV lucrurile nu sunt atât de simple. În 2019, după câțiva ani sub sancțiuni, într-o conversație cu The Bell, Malofeev a susținut că holdingul Țargrad era singura lui afacere. Pe lângă canalul de televiziune, holdingul în sine include câteva alte companii și active, inclusiv hotelul cu același nume, din orașul Pușchino, de lângă Moscova. În același timp, potrivit SPARK, NAO Țargrad Media, compania-mamă a postului TV, nu realizează profit. În ultimii cinci ani, pierderile nete ale „primului rus” au variat între 394 de milioane și 73 de milioane de ruble.

HAO Țargrad Media mai are unele surse de venit. Printre acestea se numără contracte guvernamentale pentru publicarea de materiale de imagine despre diferite regiuni ale Rusiei. De exemplu, în 2022, HAO Țargrad Media a semnat cel puțin trei astfel de contracte pentru un total de 2,4 milioane de ruble: două cu Departamentul de Proiecte Informaționale al Regiunii Novosibirsk și încă unul cu guvernul Regiunii Celiabinsk. Subiectul unor astfel de contracte este plasarea de materiale privind activitățile autorităților regionale și distribuirea de publicații „care vizează consolidarea unității civice”. Ziarul rus Novaia Gazeta a vorbit anterior în detaliu despre comenzi similare în alte media federale.

Deoarece canalul în sine poate fi numit cu greu profitabil, se poate presupune că pentru Malofeev acesta este un proiect de imagine și încă o trambulină mai mult sau mai puțin stabilă pentru intrarea în politică. După cum am scris mai devreme, prima încercare a lui Malofeev de a ocupa un loc în sfera politică a eșuat, dar a încercat din nou în curând.

În 2017, Malofeev a preluat postul de președinte al Societății Vulturului cu două capete pentru dezvoltarea educației istorice rusești. În acei ani, organizația și-a declarat ca scop „diseminarea cunoștințelor despre istoria națională în spiritul principiilor ruse”. Trei ani mai târziu, în 2020, a apărut o nouă asociație publică, Societatea Țargrad, pe baza Vulturului cu două capete.

„În toată țara, numărul adepților ideologiei Țargrad este de aproximativ un milion de oameni. În ultimele luni, am primit mii de solicitări despre necesitatea de a ne uni susținătorii sub auspiciile unei singure organizații puternice. Și astăzi a fost creată o astfel de asociație. Deja, Țargrad este cea mai mare organizație rusă din țară”, a declarat Malofeev, la congresul Vulturului cu două capete, unde s-a anunțat că organizația a fost redenumită Țargrad.

Motto-ul mișcării Țargrad din manifest este sintagma: „Suntem ruși! Dumnezeu este cu noi”, iar printre sarcinile principale se numără lupta împotriva rusofobiei, restabilirea „dreptății istorice” și „renașterea Imperiului Rus în granițele sale istorice”.

După înființarea mișcării Țargrad, organizația și-a anunțat intenția de a participa la alegerile pentru Duma de Stat din 2021 în calitate de „controlor public”. „Vom chestiona toți candidații pentru deputați din 225 de districte majoritare și toți candidații din partidele politice cu privire la angajamentul lor față de familia tradițională, valorile religioase și culturale ale poporului rus”, afirma la acea vreme serviciul de presă al lui Malofeev.

Conform ipotezelor tehnologilor politici cu care The Bell a discutat pe această temă, la un moment dat „Vulturul cu două capete”, iar după el, poate, Țargrad, ar fi trebuit să devină baza pentru crearea unui nou partid conservator. în Rusia, dar din diverse motive acest lucru nu s-a întâmplat.

Nu se știe cât de aproape a urmărit în cele din urmă Țargrad alegerile pentru Duma de Stat, dar după acestea organizația, se pare, nu a avut niciun plan. Ultimul articol pe site-ul societății datează din luna august a anului trecut.

„Amenințare pe dreapta”

Privitorul tipic al Țargrad este, potrivit analistului media Gatov, o persoană educată cu un venit peste medie. „Cel mai probabil, acestea sunt două tipuri de oameni: siloviki, mediul lor, care primesc chirie, și mai sunt antreprenori de dimensiuni medii din regiuni care au fost întotdeauna foarte patrioti. S-ar putea să nu le placă Putin, dar au iubit întotdeauna Rusia foarte mult. Am mai multe astfel de cunoștințe, oameni de afaceri regionali, buni, care îl urăsc pe Putin, dar îl urăsc pe Putin din dreapta”, argumentează Gatov.

RIA NOVOSTI | Șeful pro-rus al regiunii Zaporojie a anunțat declanșarea unui referendum de anexare la Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here