Sursa foto: Hotnews.ro

Klaus Iohannis a promulgat legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Astfel, șoferii care își vor mai lăsa mașinile pe trotuar, în zonele pietonale sau pe spații verzi, se vor alege nu numai cu amendă, ci vor fi nevoiți să plătească și taxele suplimentare de ridicare, transport și parcare a mașinilor ridicate.

În lipsa unor locuri de parcare suficiente, trotuarele de pe străzile din orașe sunt invadate de mașini. La orice pas, pietonii sunt nevoiți să se strecoare printre autoturisme pentru a ajunge la detinație. Uneori, pietonii preferă sa le ocolească mergând direct pe partea carosabilă.

Astfel, după intrarea în vigoare a proiectului  va fi introdusă în legislaţie obligaţia conducătorilor auto de a nu ocupa domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

În cazul nerespectării obligaţiei de a nu ocupa domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore.

De asemenea, ridicarea vehiculului nu se dispune sau se întrerupe în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Până acum, potrivit Codului Rutier, era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public. Adică, o mașină parcată pe prima bandă de circulație putea fi ridicată de autorități, în timp ce un autoturism lăsat pe trotuar nu.

Amenda minimă pentru parcările neregulamentare este de 290 de lei, iar cea maximă de 725 de lei, informează Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here