Măștile lui Truică. Milionarul și-ar folosi iubita ca paravan în afaceri

Judecat pentru trafic de influență, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase s-a apucat de trafic de gunoaie. Concubina Diana-Ionela Cîțu este doar persoana interpusă, paravanul de afaceri al lui Remus Truică. Beneficiarul real al afacerii este, însă, „creierul” Truică, scrie Newsweek România.

Cum se naște o afacere de succes? Cu o idee strălucită, cu multă muncă, cu o investiție serioasă. Sau, probabil, asta ar spune orice antreprenor care a clădit business-uri într-o economie solidă, unde regulile de concurență sunt respectate.

Într-o economie instabilă de undeva din estul Europei, unde numeri averile licite pe degetele a puține mâini, rețeta este alta: e nevoie de pile, de un paravan și de niște funcționari de stat fără morală. Apoi, totul merge din hârtii, nu trebuie să produci nimic.

Reciclad’OR SA a fost înființată în 2017. Este o OIREP sau, cu sintagma folosită acum câțiva ani, o OTR. OIREP este acronimul pentru „organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului“.

OTR, așa cum am arătat mai sus, era o „organizație de transfer de responsabilitate“. Responsabilitatea/răspunderea este a companiilor care produc deșeuri de a le recicla. Conform legii, producătorii de deșeuri trebuie să demonstreze că o mare parte din ambalajele puse pe piață sunt reciclate.

Cum producătorii acestor ambalaje nu dețin mijloace de a colecta și recicla ambalajele, sarcina este transferată către astfel de OTR/OIREP-uri. Practic, companiile care produc ambalaje plătesc altor companii (de tip OTR/OIREP) contracte destul de mari pentru ca acestea din urmă să se ocupe de colectare și reciclare de ambalaje.

În primul an de funcționare, 2017, Reciclad’OR SA nu a avut niciun venit, dar a cheltuit peste 195.000 de lei pentru a intra pe piață. În al doilea an, 2018, a avut venituri de peste zece milioane de lei și chiar un profit de aproape 390.000 de lei după plata taxelor.

În anul următor însă, al treilea de funcționare, afacerea a explodat: venituri de peste 113 milioane de lei (de 11 ori mai mari decât în anul anterior) și un profit, după plata taxelor, de peste 10,5 milioane de lei (de peste 26 de ori mai mare decât în anul anterior). Totul, cu numai 17 angajați.

Cum a reușit, deci, o firmă înființată în 2017 ca, după numai doi ani de activitate, să aibă venituri peste multe dintre OTR/OIREP-urile care funcționau de mult mai mulți ani pe piață?

Articolul integral – AICI.

 

1 COMENTARIU

  1. Romania escrocilor si nepasarea -JUSTITIEI. Penali PSD IN FUNCTI ,IN PRIMARII,IN FUNCTI PE BANI STATULUI. Ce facem penali se distreaza si poporul sufera,de ce am votat ,pe cine am votat? Cand PSD-ul dicteaza mersul in tara. Merita sa mergem la votare sau sa intram peste parlament,senat sitoti cei care isi bat joc de tara si popor,sa-i dam afara fara drept de angajare si proces la tribunalul mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here