MEDUZA, pe surse din zona Kremlin: Închiderea granițelor pentru mobilizați, după referendumuri. Posibilă mobilizare în Abhazia și Osetia de Sud

Sursa: TASS

Autoritățile ruse urmează să închidă granițele pentru bărbații în vârstă de mobilizare, a declarat, pentru Meduza, o sursă apropiată Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Potrivit sursei, data cea mai probabilă pentru introducerea interdicției este 28 septembrie.

O a doua sursă, apropiată tot de Administrația Prezidențială, spune că acest lucru se va întâmpla „după referendumurile” care au loc în autoproclamatele RPD, LPR și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie, din Ucraina. Scrutinele se vor încheia în seara zilei de 27 septembrie.

Interlocutorul a remarcat că s-ar putea recurge la un soi de „viză de ieșire”: pentru a părăsi Rusia, bărbații ar trebui să obțină permisiunea de la biroul militar de înregistrare și înrolare.

Anterior, Meduza scrisese că, pentru bărbați, vor fi deschise până la finalul „referendumurilor” din 27 septembrie.

În Rusia, mobilizarea a început pe 21 septembrie. Potrivit președintelui Vladimir Putin, cei care se află în rezervă și au specialitățile militare și experiența de luptă corespunzătoare sunt supuși conscripției. Pe portalul guvernamental „Объясняем.рф” se arată că sunt supuși mobilizării „cu prioritate” soldații și sergenții de până la 35 de ani; ofițerii subalterni – până la 50 de ani; ofițerii superiori – până la 55 de ani. După cum  scrisese anterior Meduza, soldații și sergenții sunt în rezervă până la 50 de ani, iar generalii până la 70 de ani.

Cu ochii pe surse „alternative” de rezerviști

În aceleași timp, Kremlinul ar lua în considerare posibilitatea de a-i mobiliza nu numai pe cetățenii ruși, ci și pe cetățenii autoproclamatelor republici Abhazia și Osetia de Sud, a declarat, pentru Meduza, o sursă apropiată administrației președintelui rus.

Potrivit acestei surse, câteva mii de oameni din Abhazia și Osetia de Sud ar putea fi recrutați forțat.

Majoritatea țărilor din lume consideră Abhazia și Osetia de Sud parte a Georgiei. Rusia le-a recunoscut oficial independența după războiul din 2008 cu Georgia, iar administrarea acestor așa-zise republici este controlată de Kremlin. În 2022, președintele Osetiei de Sud a anunțat „pași juridici” pentru „unificarea” cu Rusia.

Și presa ucraineană a scris despre participarea la război a soldaților din Osetia de Sud. În martie, relatase că un grup de soldați contractați din Osetia de Sud a refuzat să lupte și s-au întors acasă.

Pe 21 septembrie, pe fondul contraofensivei ucrainene de succes, Rusia a anunțat mobilizarea. Autoritățile ruse au dezvăluit un plan de recrutare a 300.000 de bărbați, dar surse neoficiale indică faptul că pot fi chemați spre un milion. În același timp, în teritoriile ucrainene ocupate sunt în desfășurare „referendumuri privind aderarea la Rusia”. Conform unor rapoarte neconfirmate, noile anexări teritoriale ar putea fi formalizate la sfârșitul lunii septembrie.

VIDEO | Imagini-capcană pentru Putin. Bocete și lacrimi, la „ambalarea” cărnii de tun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here