„Memento mori”. Un an de la prăbușirea epocii Dragnea. Filmul unei zile de foc

Inquam Photos / Octav Ganea

27 mai 2019, o undă de șoc zguduia scena politică din România, având încărcătura emoțională a unei arestări-spectacol din celebrul serial „Caracatița”. Liviu Dragnea, șeful PSD, era condamnat la definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Rețeaua autocrată pe care o construise cu sârg Liviu Dragnea la vârful partidului încasa acum glontele de argint, iar în PSD, avariat în proaspătul scrutin europarlamentar, se ascuțeau deja cuțitele celor care aveau să preia frâiele partidului.  

Tranzița post-Dragnea avea să culmineze câteva luni mai târziu, în noiembrie 2019, cu ultimul cui bătut în sicriul moștenirii lăsate de „ayatollahul” din Teleorman: înfrângerea zdrobitoare a Vioricăi Dăncilă în cursa prezidențială.

Reacții în presa internațională

Vestea condamnării lui Dragnea a făcut furori în presa internațională.

  • „Cel mai puternic politician din România, Liviu Dragnea, a primit luni ordinul de a începe ispăşirea pedepsei la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în funcţie, răsturnând ordinea politică din ţara est-europeană şi oferind o victorie celor care consideră corupţia drept o ameninţare principală la adresa sănătăţii naţiunii”,relata The New York Times.
  • „Controlul lui Liviu Dragnea asupra politicii româneşti pare să fi ajuns la final într-o manieră spectaculoasă, luni, când liderul social-democrat (PSD) a fost condamnat la închisoare pentru corupţie, la câteva ore după ce-şi condusese partidul de guvernare spre o înfrângere gravă la alegerile europene”, scria Financial Times.
  • „Liderul de facto al României a fost trimis la închisoare pentru trei ani şi jumătate pentru corupţie, zguduind ţara de la Marea Neagră în timp ce se confruntă cu UE în privinţa preocupărilor că ar reduce independenţa justiţiei”, agența Bloomberg.

Hârtia igienică

Între timp, în România începuse iureșul mediatic. Televiziunile luaseră cu asalt casa politicianului, așteptând momentul în care Dragnea avea să fie scos cu mâinile încătușate.

Mai întâi, a avut loc un joc de-a șoarecele și pisica. În jurul ore 16.00, o mașină cu geamuri fumurii, aparținându-i social-democratului, părăsea locuința sa. Mai multe televiziuni au urmărit-o în trafic ca într-un film de acțiune, crezând că înăuntru se afla Dragnea, însă fusese doar o diversiune.

Puțin mai târziu, postul RTV făcea publice câteva imagini cu Liviu Dragnea în mașina poliției. Îmbrăcat într-o cămașă albă cu dungi, nimic nu mai rămăsese din aerul cinic și provocator al liderului PSD, întreaga lui figură exprima acum doar descumpănire. Decăderea politicianului afișa un „clișeu compozițional” pe măsură: privirea în gol.

La 17:20, mașina de poliție ajungea la Penitenciarul Rahova, în huiduielile și uralele câtorva zeci de protestatari. Acesta este și momentul în care un sul alb de hârtie igienică zboară din mulțime și se agață de ștergătorul din spate al Daciei Duster care pătrundea încet prin porțile închisorii. Un efect metaforic mai mult decât sugestiv. Coada de hârtie igienică însoțea ca un „cântec de înmormântare” sfârșitul epocii Dragnea.

Ciuvică et. Comp: „Ne-am întors la neostalinism”

Cum era de așteptat, condamnarea lui Dragnea a declanșat un turnir de acuzații în studioul Antenei 3.

„Ne-am întors în neostalinism”, decreta Mugur Ciuvică, în timp ce Răzvan Savaliuc flutura o aluzie de comandă externă: „Verdictul se știa de când unele ambasade au prevestit că va fi răcoare luni”. Pe Facebook, Mircea Badea scria: „Dragnea e condamnat cu executare. Firesc: a pierdut alegerile (europarlamentarele – n.r.).”

Timp în care, la cealaltă televiziune de casă a PSD, RTV, Victor Ciutacu declara că Dragnea făcuse o înțelegere cu „Securitatea” și că „Securitatea” îl înșelase.

„Nu există înțelegeri oculte făcute cu Securitatea care să fie și respectate; de Securitate, ca să fiu explicit. Execuția lui Dragnea e pe aceeași rețetă ca la Năstase; inclusiv pedeapsa cu executare pentru cea mai blândă acuzație”, comenta Ciutacu.

Tot la RTV, un alt cerber PSD, analistul Bogdan Chirieac declara: „Nu știu dacă cineva a citit dosarul acesta. Speța este ridicolă. Constatăm doar că din momentul acesta România va fi din nou condusă, exact ca în epoca Băsescu, prin intermediul cătușelor. Există o singură problemă. Când s-a produs prăbușirea de imagine a lui Traian Băsescu? Când l-au băgat la pușcărie pe Adrian Năstase, o persoană detestată la nivelul poporului. Acum, Liviu Dragnea a fost intens demonizat. El era detestat. După ce a dispărut Năstase, cel detestat a fost Traian Băsescu. Nu știu cine va fi detestat dintre oamenii politici de nivel foarte înalt după dispariția politică a lui Liviu Dragnea. O întreagă campanie a fost realizată cu mult succes, iar PSD nu a știut nimic de ce i se pregătește, și anume demonizarea lui Liviu Dragnea. De aici a venit și rezultatul: PSD pe locul trei în europarlamentare. Acum a fost eliminat Liviu Dragnea. Nu e doar în cazul acesta, dar eu nu am încredere în sistemul de justiție din România. Pot să am încredere în niște judecători, persoane, dar nu în sistem. Refuz să discut o speță care oricum nu spunea nimic. Niciun prejudiciu și trei ani și jumătate de închisoare? Este absurd. Nu despre asta este vorba. Acum se constată că onorabilul complet nici nu avea timp să delibereze. Sentința nu s-a dat acum. Sentința s-a dat când toți liderii occidentali au cerut într-un fel sau altul eliminarea lui Liviu Dragnea. Sentința s-a dat atunci când partidul a făcut un pas înapoi.”

Sputnik întreabă

La un an de la condamnare, propaganda rusă a realizat pe site-ul Sputnik.md un sondaj cu următoarea întrebare: „Credeți că Liviu Dragnea a suferit o condamnare politică?”. Sondajul este însoțit de un text introductiv în care autorul sugerează răspunsul „DA”.

Luni, 25 mai, Curtea Supremă i-a respins lui Liviu Dragnea contestația la executarea pedepsei de 3 ani și șase luni primiți în dosarul angajărilor fictive, dar s-a ales cu o decizie de sesizare a Curții Constituționale.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia declarată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei nr. 45 din data de 30 ianuarie 2020, pronunţată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 11/1/2020. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2020”, a decis Curtea Supremă.

Liviu Dragnea a fost audiat, luni, prin videoconferinţă de judecătorii Înaltei Curţi, pentru a-și putea susţine contestaţia.

Dragnea are și o altă condamnare definitivă, de doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, și este urmărit penal în dosarul Tel Drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here