Meteorologii au decis să retragă denumirile ”Ian” și ”Fiona” de pe o listă cu nume atribuite uraganelor, pentru a nu provoca nemulţumire

Decesele şi distrugerile cauzate de uraganele Ian şi Fiona anul trecut au determinat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenţie specializată a ONU, să retragă denumirile acestora de pe o listă cu nume atribuite uraganelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

OMM a anunţat miercuri numele că numele „Fiona” va fi înlocuit cu „Farrah”, iar „Ian” cu „Idris”, decizie luată în urma unei reuniuni a meteorologilor în Costa Rica, care au decis că reutilizarea acestor nume în viitor ar putea să provoace nemulţumire.

Fiona a fost un uragan puternic şi distructiv de categoria 4, format în Atlantic, care a lovit comunităţile din Antile, Puerto Rico şi Republica Dominicană, înainte de a se abate asupra Canadei la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, după ce a devenit un ciclon post-tropical.

Acesta a fost cel mai costisitor eveniment meteorologic extrem înregistrat vreodată pe coasta atlantică a Canadei. În total, ciclonul a provocat moartea a 29 de persoane şi daune de peste trei miliarde de dolari în Canada şi în Caraibe.

Ian a sosit câteva zile mai târziu, lovind Cuba şi apoi Statele Unite ca uragan de categoria 4, unul dintre cele mai puternice care s-au abătut vreodată asupra SUA.

El s-a soldat cu peste 150 de decese în Statele Unite, aproape toate în Florida (sud-est), unde a atins uscatul pe 28 septembrie 2022.

Ian, care a provocat daune de peste 112 miliarde de dolari, este cel mai costisitor uragan din istoria statului Florida şi al treilea cel mai costisitor din Statele Unite. El a distrus cartiere întregi şi a lăsat milioane de locuinţe fără electricitate.

În timpul sezonului uraganelor formate în Atlantic, între 1 iunie şi 30 noiembrie, furtunile sunt denumite pentru a uşura identificarea lor în mesajele de avertizare.

Numele sunt atribuite în ordine alfabetică, numele masculine alternând cu cele feminine.

El sunt refolosite la fiecare şase ani. Dacă un uragan este extrem de devastator, numele său este eliminat şi înlocuit cu altul.

În total, 96 de nume de uragane au fost eliminate de pe listă de la introducerea sistemului în 1953.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here