Petre Daea: CE lucrează la un nou pachet de sprijin pentru fermierii români

Petre Daea votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București, duminică, 10 noiembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Agriculturii Petre Daea a precizat joi că România nu va rămâne doar cu acele compensaţii în valoare de 10 milioane euro pentru producătorii afectați de șocul importurilor de cereale din Ucraina. Acest ajutor a fost deja aprobat, însă Comisia Europeană lucrează la un nou pachet de sprijin, după ce ţara noastră a avut observaţii la modul de calcul, iar preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedinta CE Ursula von der Leyen pentru ca suma să fie majorată, a mai spus Daea, care a mai precizat că suma de la CE va fi dublată cu cea de la bugetul de stat.

Nu rămânem cu această sumă şi aş vrea să vă spun că o să discutăm despre acest ajutor atât de important şi de necesar pentru ţară. Vreau să vă spun acum că sunt în posesia informaţiei cum că în Comitetul de cereale s-a aprobat cu 22 de voturi «pentru», patru voturi «împotrivă» şi cu o abţinere acel sprijin iniţial pentru cele trei state, cunoscându-se în ordine Polonia, Bulgaria şi România, pe sumele iniţiale. Acum, la Comisia Europeană, se lucrează la un nou pachet de sprijin, folosindu-se noi interpretări, ştiindu-se că România a avut observaţii la modul de calcul, şi că Preşedintele României a intervenit la structurile europene ca acest sprijin să se mărească şi se va mări pentru România. Acum, la această dată am primit această sumă pe care o dublăm cu suma din bugetul statului”, a afirmat Petre Daea, joi la Antena 3, potrivit News.ro.

El a adăugat că decizia trebuie să fie publicată în Jurnalul Oficial pentru a continua demersurile pe plan naţional.

Aşteptăm să apară regulamentul în Jurnalul Oficial, în aşa fel încât să dăm rădăcină juridică actelor noastre. Se lucrează la un pachet nou de sprijin, având în vedere nevoiele noastre”, a completat ministrul Agriculturii.

Preşedintele Klaus Iohannis, a participat, joia şi vinerea trecută la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, la Bruxelles, Regatul Belgiei. În acest context, şeful statului a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, pentru a face faţă dificultăţilor generate de situaţia actuală, iar preşedinta Ursula von der Leyen, a anunţat că CE urmează să reanalizeze sprijinul oferit României.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina  şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus atunci alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here