Metroul riscă să nu mai circule după 1 ianuarie. Metrorex datorează 150 milioane lei firmei de mentenanță

Foto: Metrorex

Riscul ca metroul să nu mai circule după Revelion este unul major, deoarece contractul de mentenanţă expiră la 31 decembrie. Pe lângă asta, Metrorex are datorii de 150 de milioane de lei la Alstom, firma care se ocupă de întreținerea garniturilor. Pe scurt, Metrorex nu a plătit nicio reparație efectuată în 2019.

„Metrorex ne datorează banii pe un an de zile. Nu suntem plătiţi din decembrie anul trecut. Dacă facem un calcul rotund, ajungem la aproape 150 de milioane de lei. Situaţia nu e nouă. Faptul că ni se datorează bani de atâta vreme nu e nou. Au fost discuţii acum vreo 3 luni în care ministrul de la vremea respectivă a promis o serie întreagă de lucruri. Din restanţele de atunci, care erau de 132 de milioane de lei, s-au plătit 25 de milioane, însă între timp au mai trecut trei luni de mentenanţă. Oamenii sunt în depou la ora asta şi fac treabă în cele patru depouri. E un contract de servicii. Natura contractelor de servicii este aceea că şi dacă facturezi şi dacă nu facturezi conform reglementărilor fiscale în vigoare suntem obligaţi să declarăm venit, Metrorex este obligat să declare costuri, ele intră în acumulare, dar existenţa sau inexistenţa facturii, scadenţa sau nescadenţa ei devin irelevante din punctul de vedere al naturii contractului de servicii”, a afirmat directorul general Alstom Transport România, Gabriel Stanciu, potrivit Agerpres.

Alstom Transport România a venit cu o propunere de prelungire cu trei luni a contractului de mentenanţă, însă nu a fost acceptată, şi a avertizat că lucrul se va opri, pentru că nu se poate munci la nesfârşit fără a se primi bani. Faptul că Alstom Transport România a continuat să efectueze mentenanţa la metrou a fost pentru a nu se opri transportul public. Metrorex încă nu a făcut un calendar de plată a datoriei, deoarece încă nu are banii, a spus Stanciu. Compania așteaptă o mărire de 200 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here