Microsoft: Hackerii guvernului rus au efectuat atacuri cibernetice multiple în ţări aliate cu Ucraina

Hackerii guvernului rus au efectuat atacuri cibernetice multiple în ţări aliate cu Ucraina, de la invazia declanşată de Moscova, potrivit unui raport publicat miercuri de Microsoft, transmite Reuters, citată de News.ro.

”Aspectele cibernetice ale războiului actual se extind cu mult dincolo de Ucraina şi reflectă natura unică a spaţiului cibernetic”, a spus preşedintele Microsoft, Brad Smith, în raport.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Moscova a negat în trecut că ar fi efectuat misiuni de spionaj cibernetic în străinătate, declarând că acestea ”contrazic principiile politicii externe a Rusiei”.

De când a început conflictul, cercetătorii au urmărit deja o serie de atacuri cibernetice distructive asupra entităţilor ucrainene de către grupurile de hacking susţinute de statul rus.

Raportul Microsoft spune că cercetătorii au descoperit că 128 de organizaţii din 42 de ţări din afara Ucrainei au fost, de asemenea, vizate de aceleaşi grupuri în atacuri cibernetice, concentrate pe spionaj. În afara Ucrainei, Statele Unite au fost ţara cel mai mult vizată de astfel de eforturi de intruziune, se arată în raport, dar şi ţările membre ale alianţei militare NATO, organizaţie care a oferit sprijin critic Ucrainei în timpul conflictului, au fost şi ele afectate.

Între organizaţiile vizate se află unele cu sediul în Danemarca, Letonia, Lituania, Norvegia şi Polonia, precum şi Finlanda şi Suedia, ţări care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura alianţei NATO.

”Ţintele par să fie în mare parte guverne, deşi includ şi grupuri de reflecţie, grupuri umanitare şi furnizori de infrastructură critică”, se arată în raport.

Microsoft a spus că pirateria împotriva aliaţilor a avut succes în aproximativ 29% din timp şi, în unele cazuri, a dus la furtul datelor.

Experţii în politică externă spun că se tem că strategia combinată a Rusiei de război cinetic şi cibernetic împotriva Ucrainei va deveni un model pentru viitoarele conflicte.

Într-un raport anterior, Microsoft a indicat că atacurile cibernetice – care au implicat programe malware de ştergere a datelor – au pus bazele misiunilor militare în Ucraina.

Cea mai recentă cercetare a menţionat şase incidente de la invazie, când atacurile cibernetice împotriva ţintelor din Ucraina au părut să precedă atacurile militare. Într-unul, hackerii ruşi au încercat să spargă reţeaua de calculatoare a unei companii nucleare ucrainene cu o zi înainte ca armata rusă să ocupe cea mai mare fabrică a companiei.

Rusia numeşte invazia o ”operaţiune specială” pentru a elimina ”naziştii”.

Kievul şi Occidentul numesc asta o justificare fără temei pentru un război care are ca scop distrugerea identităţii Ucrainei ca naţiune separată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here