Jurnaliștii de la ReprterIS.ro dezvăluie averea din ograda edilului Iașiului, Mihai Chirica. Impresionantul domeniu imobiliar pe care primarul Mihai Chirica îl deține în Frasin, județul Suceava aparține, în acte, firmei paravan a fratelui, Ioan Chirica.

Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Cu alte cuvinte, Eurodesign Consulting, firma fratelui, a înregistrat anul trecut un profit net mai mic decât salariul pe o lună al lui Mihai Chirica.

Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact aceleași venituri ca cele declarate de firma lui Chirica: „Noi nu ne-am dus copiii nici până la Lacu Roșu. Niciun apartament în rate nu ne permitem să luăm”, scriu cei de la reporteris.ro.

O avere care stă încuiată
După dezvăluirea în exclusivitate despre vila de 160 metri pătrați utili și terenul aferent de 4.251 mp, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost, acum câteva zile, din nou la Frasin, în cartierul Bucșoaia.

Comunitatea, cele câteva case înșiruite la capătul străzii Suha, e și mai ermetică ca în 2018. Niciun vecin nu vrea să sufle vreo vorbă despre proprietatea familiei Chirica. În afara bătrânului Grefelian, cel ce se îngrijește de casă și teren, oamenii n-au mai văzut mișcare pe moșia Chirica.

Filmat de sus, domeniul își dezvăluie noutățile: biserica de lângă pădure a primit ușă și geamuri, iar lângă beciul săpat în deal este amenajat un mic heleșteu, imposibil de observat de la nivelul solului.

Panorama proprietății: vilă, patru foișoare, cramă, poartă maramureșeană, pavele și chiar o biserică de lemn în curte, cu turlă înaltă de 5 metri

Firma face profit 833 lei/lună
Casa, cele patru foișoare, crama, heleșteul și biserica din deal sunt înregistrate toate pe Eurodesign Consulting, firmă al cărei unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului.

Recent, Ministerul de Finanțe a publicat pe propriul site indicatorii din situația financiară anuală la 31 decembrie 2018 pentru Eurodesign. Câteva repere: venituri totale în 2018 de 163.738 lei, cheltuieli totale de 148.610 lei. Un profit net de puțin peste 10.000 de lei, adică o medie lunară de 833 lei net.

Firma, al cărei tip de activitate, conform clasificării CAEN, este „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, figurează cu zero salariați anul trecut. La fel ca și în ultimii șase ani.

Din 2013 încoace, cifra de afaceri a Eurodesign Consulting a variat între un minim de 156.158 lei (în 2015) și un maxim de 270.260 lei (în 2014), iar profitul între 1.492 lei (în 2014) și 34.135 lei (în 2013).

Deci, cumulat, profitul din perioada 2013 – 2018 este de aproximativ 71.763 lei, adică aproape 16.000 de euro.

O parte din dotările ranch-ului de la Frasin

A mai luat și două mașini pe firmă

Iar pe acest Eurodesign Consulting cu indicatori financiari modești, Ioan Chirica a cumpărat moșia de la Frasin, dar și alte două mașini pe care le folosește fratele său, primarul Mihai Chirica. Atât Skoda Octavia cât și Fordul Transit 8+1 locuri au fost înmatriculate pe Eurodesign, van-ul în martie 2017.

Luni, 11 noiembrie, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au așteptat pe Ioan Chirica în fața blocului din Moara de Foc, acolo unde acesta locuiește, dar unde este și sediul social al Eurodesign. Muncitor la Antibiotice, Ioan Chirica a ajuns acasă în jurul orei 16:20, însă a refuzat dialogul. „Nu mai discut cu voi”, a spus fratele primarului. Ioan Chirica spune că nu s-a ocupat niciodată de firmă, că n-a fost niciodată la Frasin, el având un apartament și un Citroen C4 vechi de 15 ani, care valoreaza 1.000 de euro.

REPORTER DE IAȘI voia să-l întrebe cum justifică achizițiile pe firmă și de ce a fost părăsit domeniul de la Frasin. Despre firmă, Ioan Chirica a spus câte ceva într-o discuție din februarie anul acesta. Iată un fragment:

REPORTER DE IAȘI: Dar ce afaceri are firma asta?
Ioan Chirica:  Face curățenie, frate. Nu v-am zis o dată?
– Unde face curățenie?
– În sedii, de spălătorii, de alea-alea.
(…)
– Cum se face curățenie, dacă firma (Eurodesign Consulting – n.r.) n-are angajați?
– Habar n-am.
– Spuneți-ne ce-i cu firma asta, unde lucrează?
– Se ocupă cu asta, de curățenie.
– Unde?
– Prin Iași, pe aici.
– Și dacă-i a dumneavoastră, de ce mai lucrați ca muncitor și nu vă ocupați de firmă?
– Dar vrei să spun adevărul? Cum să mă ocup dacă eu am serviciu? Știi unde lucrez. La Antibiotice. Și la firmă a trebuit un administrator și un sediu.
(…)
– Câți bani face firma asta, măcar știți lucrul ăsta?– Nu știu, frate, este contabil, sunt care chiar se ocupă cu așa ceva.
– Dumneavoastră nu semnați bilanțurile?

– Eu nu semnez nimic, frate.
– Aveți delegare?

– Am delegare.
– Bun, și cine semnează?– Contabilul, cine se ocupă de afaceri (…) Ești de acord că orice firmă îi trebuie sediu?

(…)
– Unde face curățenie firma?
– O să mă interesez și-o să vă spun.

Afaceri cu căpușele Primăriei
Din puținele date disponibile rezultă că Eurodesign a lui Ioan Chirica a fost furnizoare pentru o firmă aflată în relații contractuale cu Primăria la vârful căreia se afla Mihai Chirica. Spre exemplu, în 2008, Eurodesign a făcut livrări către Smart Production și Media Art, ambele controlate pe-atunci de Cătălin Drăgan.

În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași. Pe-atunci, Chirica ocupa funcția de director tehnic în Palatul Roznovanu.
Primarul Chirica și Drăgan sunt prieteni buni. În 2014, Cristina Drăgan, soția afaceristului, a fost angajată la Primărie, la Direcția de Proiecte Europene.

O firmă care face 2 lei plătește 200.000 de euro

Bunurile din reședința lui Mihai Chirica depășesc 200.000 de euro, dar sunt trecute pe firma care are venituri și profit cât un chioșc care vinde sucuri și țigări:

 • Casă la roșu și teren 4.250 mp
 • Finisaje casă – 200 mp construiți
 • Mobilier, electronice, electrocasnice, draperii, corpuri iluminat, șemineu, sistem supraveghere
 • Pavele premium – 200 mp
 • Trei foișoare a 10-15 mp fiecare
 • Foișor 80 mp, dotări bucătărie, cuptor, grătar
 • Cramă
 • Heleșteu
 • Poartă monumentală, sculptată în lemn masiv
 • Decorațiuni lemn masiv, sculptat
 • Biserică de lemn (30 mp, înălțime 5 m)
 • Chesoane captare apă
 • Bucătărie la comandă
 • Gard zidit în fronton, gard de plasă în jurul proprietății

Citiți întregul articol aici.

1 COMENTARIU

 1. Și cei așa grozav?alții au luat domenii de mii de hectare,au cu adevărat palate și nu mai faceți atâta caz.chiar este casă decenta ! acum nu mai au voie neamurile să aibă casă ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here