Șeful Antenei 3, Mihai Gâdea, a luat cu împrumut un milion de lei de la Dan Voiculescu, bani care ar fi trebuit restituiți statului, în contul dosarului penal ICA. Dar datoria a fost stinsă înainte ca statul să poată încasa ceva.

Cum a fost stinsă datoria este cu adevărat interesant. „Mihai Gâdea și Dan Voiculescu au depus însă documente potrivit cărora jurnalistul ar fi restituit împrumutul cash, deși plătise primele tranșe, așa cum prevedea contractul, prin transfer bancar. În plus, dovada restituirii în numerar a împrumutului, o coală A4 semnată de Voiculescu din penitenciar și denumită ”Declarația de recunoaștere a stingerii datoriei”, a fost redactată ulterior perioadei de rambursare a creditului și ulterior comunicării popririi de către ANAF.”, arată G4 Media.

Fiscul a ridicat suspiciuni nu numai cu privire la autenticitatea probei potrivit căreia Mihai Gâdea i-ar fi dat banii înapoi lui Voiculescu în numerar, ci și chiar cu privire la existența împrumutului. Judecătorii au respins însă cererea ANAF de menținere a popririi pe conturile lui Mihai Gâdea și au explicat unde ar fi fost greșeala Fiscului: dacă aveau suspiciuni de fals, inspectorii ar fi trebuit să facă plângere penală la Parchet.

*Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, în 2014, la 10 ani de închisoare cu executare, pedeapsa maximă prevăzută de lege în cazul spălării de bani. În 2017, Dan Voiculescu a fost eliberat condiționat din închisoare.

Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dosar în care prejudiciul a fost calculat la peste 60 de milioane de euro.

Procurorii anticorupţie au trimis în instanţă dosarul ICA în decembrie 2008.

Cele 12 persoane condamnate în acest dosar au fost găsite vinovate de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase ce au dus la achiziţionarea de către Grivco a Institutului, la o valoare de 75,5 ori mai mică decât cea reală (cu 1004.000 de euro, în loc de aproape 8 milioane de euro) şi folosirea ICA.

După 2004, Dan Voiculescu a devenit proprietar în nume personal al ICA, împrumutând Institutul, care nu a putut returna sumele şi astfel a fost înstrăinat fraudulos către creditor.

Toate faptele s-au desfăşurat începând cu anul 1991 şi s-au continuat până aproape de deschiderea dosarului, ceilalţi 11 condamnaţi fiind acuzaţi că l-au ajutat pe Dan Voiculescu să facă toate aceste transferuri ilegale.

Valoarea reală a ICA era, la data privatizării, de aproape 8 milioane de euro.

Prejudiciul de 60 de milioane de euro, pentru care Ministerul Agriculturii (condus de Daniel Constantin, preşedintele PC, fost PUR, partidul înfiinţat de Dan Voiculescu) s-a constituit parte civilă, a fost calculat ţinându-se cont de inflaţie şi de veniturile pierdute de minister în toți aceşti ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here