Statele Unite au impus sancţiuni Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) pentru achiziţionarea de către Ankara a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, a anunţat luni Departamentul de Stat, conform DPA.

Ankara a intrat în posesia armelor anul trecut, pe fondul avertismentelor repetate din partea SUA că demersul va duce la sancţiuni. Washingtonul a susţinut că, încheind acordul cu Rusia pentru S-400, Turcia punea în pericol securitatea tehnologiei militare americane şi furniza fonduri sectorului rus de apărare, notează Agerpres.

Turcia, membră NATO, a fost suspendată din programul de avioane de luptă F-35 şi nu a reuşit să cumpere avioanele avansate din SUA.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce, potrivit Departamentului de Stat.

„Măsurile luate astăzi sunt un semnal clar că Statele Unite (…) nu vor tolera tranzacţii majore cu sectoarele de apărare şi informaţii ruseşti”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat citat de AFP.

*Turcia și Rusia reacționează

Turcia condamnă ca „nedrepte” sancţiunile impuse de Statele Unite pentru achiziţionarea sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, transmite DPA.

Turcia va „lua măsurile necesare împotriva acestei decizii” şi nu se va abţine de la represalii la momentul potrivit, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

De asemenea, diplomaţia turcă a criticat Washingtonul pentru refuzul de a accepta propunerea Ankarei „de a rezolva problema prin dialog şi diplomaţie”.

Şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Turciei sunt nelegitime şi au arătat aroganţă faţă de dreptul internaţional, a informat agenţia de ştiri Interfax, transmite Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here