Miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul Alibaba, a dispărut din propriul său show tv din viața publică, după ce a criticat regimul de la Beijing

Foto: World Economic Forum / Ciaran McCrickard

Miliardarul chinez Jack Ma, fondatorul gigentului Alibaba, a fost înlocuit din emisiunea Africa’s Business Heroes, un show de talent dedicat antreprenorilor, după ce a avut un discurs critic la adresa autorităţilor chineze.

Jack Ma nu mai face parte din show-ul de televiziune Africa’s Business Heroes, pe care chiar el l-a creat, relatează Financial Times. Incidentul s-a produs după ce miliardarul a intrat în atenţia preşedintelui Xi Jinping.

Ma a fost înlocuit din rolul de jurat al emisiunii, fotografia sa a fost scoasă de pe site-ul show-ului şi totodată nu mai apare nici în clipul de prezentare al emsiunii.

Absența lui Jack Ma a venit la scurt timp după ce a criticat autoritățile de reglementare din China și băncile de stat, potrivit World Today News.

O ofertă publică de 37 miliarde de dolari a companiei sale Ant Group a fost suspendată după ce a ținut discursul. De atunci nu a mai fost văzut în public.

În urma discursului, Beijingul a declanşat o anchetă în legătură cu Alibaba, compania lui Ma, în privinţa unor presupuse practici monopoliste. De asemenea, şi Ant Group, companie afiliată Alibaba, se află pe lista autorităţilor chineze.  

Fostul profesor de engleză, retras oficial de la conducerea Alibaba de anul trecut, a întâmpinat dificultăţi şi nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii noiembrie. În plus, IPO-ul Ant Group, prima companie de plăţi online din lume, unde acesta deţine cele mai multe acţiuni, a fost anulată. În urma acestui fiasco, Jack Ma şi-a pierdut titlul de cel mai bogat om din  China, în ciuda unei averi evaluate acum la 58 de miliarde de dolari.  

Fondatorul Alibaba a ofensat regimul comunist criticând public autorităţile de reglementare financiară ale ţării sale cu câteva zile înainte de listarea companiei Ant Market la bursă, notează RFI.

Jack Ma este membru al partidului comunist chinez (CCP), însă ascensiunea pe care a avut-o i-a atras duşmănii la vârful regimului comunist. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here