Guvernul a adoptat, luni, în ședință o hotărâre prin care vor primi diurne mai mari, în funcție de gradul de pericol al țării în care se desfășoară misiunea. Actul normativ prevede creșteri până la maximum 140 de euro pe zi pentru militari și de la 70 la 120 de euro pentru maiștrii militari.

Diurna pentru militarii aflați în misiuni în afara teritoriului statului român de la 90 de euro la maxim 140 de euro pe zi, în funcție de gradul de pericol al țării în care se desfășoară misiunea. La maiștrii militari,de la 80 până la 130 de euro pe zi, iar la soldați de la 70 până la 120 de euro„, se arată în textul hotărârii de Guvern.

Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară, nefigurând pe agenda inițială anunțată de Executiv.

MApN anunță că hotărârea de Guvern care stabilește creșterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, securitatea din teatrele de operații s-a modificat și riscurile au crescut.

În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Aplicarea acestei hotărâri nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) – c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;

b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;

b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Înainte ca această hotărâre să fie adoptată, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român.

Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004. Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând”, mai transmite Ministerul Apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here