Ministerul Educației: Începând din toamnă, elevii vor circula gratuit cu mijloacele de transport comun rutiere

„Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară”, a anunțat Ministerul Educației. Decizia a fost luată după o ședință la sediul ministerului. La ședința de luni seara au participat ministrul Dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța.
Ministerul Educației precizează și că Legea educației urmează să fie modificată prin Ordonanță de Urgență. Asta după ce Curtea Constituțională a decis că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională. Și asta pentru că face o diferență de tratament juridic între elevii care au posibilitatea de a prezenta un abonament și elevii care, din diferite motive obiective (cum ar fi lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, însă pot arăta alte acte doveditoare.

Pentru obținerea acestei gratuități pe mijloacele de transport în comun rutiere, Ministerul Educației a anunța că va da o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport „și să prevadă noi tarife maximale”, arată edupedu.ro.

Redăm mai jos comunicatul integral al Ministerului Educației:

„Ministerul Educației și Cercetării îi sprijină pe elevi: li se va deconta transportul!

La inițiativa ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Astăzi, la sediul ministerului, a avut loc întâlnirea de lucru convocată de Monica Anisie. Au răspuns invitației domnul Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, domnul Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, însoțiți de echipele tehnice, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța.

În cadrul întâlnirii au fost convenite următoarele:

  1. Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
  2. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale;
  3. Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

Elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here