Ministerul Sănătății caută un nou algoritm pentru pandemie, pentru a scăpa de complicațiile juridice legate de incidența cazurilor

Ministerul Sănătăţii lucrează la un algoritm privind evoluţia epidemiei de COVID-19 care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor de SARS-CoV-2 la nivelul unui judeţ, a declarat, marţi, doctorul Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe.

„Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Agerpres.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declara pe 22 ianuarie că decizia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind relaxarea măsurilor restrictive a fost o formalitate, în condiţiile în care indicatorii au fost stabiliţi prin hotărâre de Guvern.

El menţiona că, mai ales în contextul în care au apărut noi tulpini ale coronavirusului, hotărârea de Guvern poate fi modificată de către factorii de decizie de la nivel naţional, situaţie în care autorităţile locale se vor conforma.

Ulterior, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, declara că, în cazul în care nu se relaxau restricţiile în Bucureşti, riscul era ca operatorii din HORECA, cei licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc şi organizatorii de spectacole să intenteze procese în instanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here