Miniștrii sănătății din țările UE, avertizați să se pregătească pentru administrarea dozei 4 de vaccin

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis vineri miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că el este necesar, anunță Reuters.

Dacă vedem date care sunt concludente cu privire la necesitatea unei a patra doze, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, le-a spus Stella Kyriakides miniștrilor sănătății din statele membre ale UE în timpul unei videoconferințe ce a avut loc vineri.

Aceasta a fost convocată de guvernul francez, care deține președinția rotativă a UE, pentru a discuta despre necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-Covid și despre vaccinurile adaptate pentru variante diferite ale coronavirusului.

Kyriakides a notat pe Twitter după ședință că în momentul de față persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid trebuie să fie în continuare principala prioritate a autorităților întrucât încă reprezintă aproximativ un sfert din populația totală a UE.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-a exprimat recent îndoielile față de administrarea dozei 4 întregii populații, afirmând însă că ea ar putea fi utilă pentru persoanele imunocompromise. EMA a afirmat însă că este nevoie de mai multe date pentru a ajunge la o concluzie definitivă.
Danemarca și Ungaria au decis deja să demareze vaccinarea anti-Covid cu o a patra doză.Autoritățile daneze au anunțat că ea va fi disponibilă persoanelor vulnerabile în fața COVID-19 în timp ce guvernul ungar a spus că toată lumea se va putea vaccina cu doza 4 după o consultație la medic.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster.

Autoritățile israeliene au anunțat recent că vor continua vaccinarea cu a patra doză, deși studiile arată că aceasta nu împiedică infectarea cu varianta Omicron.

Însă doza 4 are o eficacitate ridicată în prevenirea formelor grave ale bolii și deceselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here