Ministrul Antreprenoriatului şi turismului: Vrem să înfiinţăm, în cel mai scurt timp posibil, Camera de comerţ România-Ungaria

Ministrul Antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu, l-a primit marţi, 12 iulie, pe ministrul Afacerilor externe şi comerţului din Ungaria, Peter Szijjarto, şi spune că îşi propune să demareze, la nivel de minister, procedurile necesare pentru materializarea, în cel mai scurt timp posibil, a Camerei de comerţ România-Ungaria, un instrument esenţial pentru a stimula investiţiile reciproce, dar şi pentru a intensifica comerţul blateral, transmite News.ro.

Ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a primit marţi, 12 iulie, vizita ministrului afacerilor externe şi comerţului din Ungaria, Peter Szijjarto, cu prilejul căreia a fost analizat stadiul relaţiilor bilaterale în domeniile comerţului, investiţiilor, turismului şi antreprenoriatului.

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au reliefat importanţa relaţiei româno-ungare din perspectiva dialogului politico-diplomatic şi a cooperării în domeniul economic, fiecare dintre cele două state fiind pentru celălalt unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali.

„Ne propunem să demarăm, la nivel de minister, procedurile necesare pentru materializarea, în cel mai scurt timp posibil, a Camerei de comerţ bilaterale, un instrument esenţial pentru a stimula investiţiile reciproce, dar şi pentru a intensifica comerţul blateral, în condiţii de balanţă comercială echilibrată. Mai mult, în acest fel, vom putea transmite un mesaj comun companiilor noastre, în ideea de a participa împreună la viitoarele proiecte de reconstrucţie a Ucrainei”, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Cei doi demnitari au exprimat, astfel, interesul pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunităţi care să sporească volumul schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce în cele două state.

Un alt punct important pe agenda discuţiilor a reprezentat analiza stadiului proiectelor de cooperare bilaterală asumate prin Protocolul Comisiei Economice Mixte Interguvernamentale România-Ungaria, a cărei ultimă sesiune a avut loc la Budapesta, în perioada 8 – 9 aprilie 2021. Cei doi demnitari, în calitate de co-preşedinţi ai acestui mecanism interguvernamental de colaborare economică, au convenit ca următoarea reuniune să se desfăşoare la Bucureşti, în luna noiembrie a acestui an.

Ministrul Cadariu a subliniat, în cadrul discuţiilor, necesitatea valorificării potenţialului IMM-urilor, apreciind că organizarea de forumuri economice ar conduce la o interconectare mai bună între reprezentanţii mediilor de afaceri din cele două state, mai ales în contextul provocărilor prezente la nivel regional şi mondial.

În încheiere, punctând importanţa aderării României la OCDE, precum şi la Spaţiul Schengen, demnitarul român a solicitat sprijinul Ungariei în susţinerea demersurilor părţii române, subliniind totodată impactul pozitiv al concretizării acestor deziderate, inclusiv asupra parteneriatului economic româno-ungar.

În anul 2021, comerţul bilateral a totalizat 11 miliarde euro, valoare record care plasează Ungaria în topul partenerilor comerciali ai României, respectiv locul 4 la export şi locul 3 la import.

Evoluţia ascendentă s-a menţinut şi în primul trimestru al anului curent, valoarea totală a schimburilor comerciale fiind de 3,4 miliarde euro (în creştere cu 34,3% faţă de perioada similară a anului precedent), din care 1,3 miliarde euro export (+36,5%) şi 2,1 miliarde euro (+33%) import.

În România sunt înregistrate peste 14.500 companii cu participare maghiară la capitalul social, având un total de 1,9 miliarde euro capital social subscris şi reprezentând 3,2% din totalul capitalului social străin investit în România. Ungaria ocupă locul 11 în clasamentul investitorilor străini din ţara noastră, din punctul de vedere al capitalului investit.

În Ungaria activează circa 7.700 companii cu capital românesc, cu investiţii de aproximativ 280 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here