Ministrul Apărării din Rusia vrea ca țările care își demontează monumentele sovietice să răspundă penal

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, i-a cerut miercuri şefului Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, să studieze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor autorităţilor din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta monumentele dedicate gloriei ostaşilor sovietici, informează agenţia de presă rusă oficială TASS, potrivit Agepres.

„Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, s-a adresat preşedintelui Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, solicitându-i să analizeze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor puterii din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta structurile comemorative în onoarea cetăţenilor sovietici” care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial, se afirmă în mesajul trimis de Şoigu lui Bastrîkin.

În text, ministrul rus menţionează că, în ultimul timp, „se observă o înmulţire a tentativelor unor responsabili din unele state străine de a falsifica adevărul istoric despre contribuţia decisivă a Uniunii Sovietice în zdrobirea invadatorilor fascişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al Marelui Război Patriotic”, aşa cum este numită în Rusia cea de-a doua conflagraţie mondială.

În acelaşi text, Şoigu – citat de TASS – subliniază că „cei mai odioşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale din unele state iau decizii cu privire la demontarea” monumentelor care glorifică ostaşii sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest sens, ministrul rus a dat ca exemplu recenta demontare a monumentului mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga la decizia primarului sectorului şase al capitalei cehe. Vinerea trecută, statuia mareşalului Konev a fost dată jos de pe piedestal, urmând să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei cehe în 1945.

Sculptura de bronz, inaugurată în 1980, urmează să fie expusă într-un viitor muzeu dedicat istoriei secolului al XX-lea.

Ambasada rusă a declarat atunci că decizia de a înlătura monumentul face parte dintr-o campanie care „ofensează memoria soldaţilor Armatei Roşii”, potrivit presei de la Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here