Ministrul Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul ceh despre aderarea României la Schengen

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul ceh Jan Lipavský, mulţumind pentru sprijinul şi eforturile Preşedinţiei cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spaţiul Schengen. De asemenea, războiul din Ucraina s-a aflat printre temele discutate. Ministrul Jan Lipavský a acceptat invitaţia omologului român de a face o vizită în România în cursul acestui an, transmite News.ro.

”Ministrul Bogdan Aurescu a avut miercuri, 18 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavský. Ministrul român al afacerilor externe a mulţumit pentru sprijinul şi eforturile Preşedinţiei cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spaţiul Schengen şi a evidenţiat demersurile întreprinse în dialogul cu statele membre şi Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv în perioada următoare. Ministrul Jan Lipavský a reiterat susţinerea fermă şi activă pe care Cehia o va acorda şi în continuare României în acest dosar, subliniind că aderarea României va aduce o valoare adăugată substanţială la consolidarea securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene”, transmite MAE.

Cei doi miniştri de externe au evaluat, de asemenea, situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reiterând importanţa sprijinului multidimensional al Uniunii Europene în susţinerea Ucrainei. În acest context au abordat şi cooperarea în cadrul NATO şi necesitatea consolidării Flancului Estic.

Folosirea instrumentelor de drept internaţional pentru tragerea la răspundere a Rusiei şi crearea unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina, s-au aflat de asemenea pe agenda discuţiilor.

”Dialogul celor doi miniştri a evidenţiat dinamica susţinută a dialogului bilateral şi interesul ambelor părţi pentru aprofundarea şi consolidarea cooperării sectoriale. În acest context, ministrul Jan Lipavský a acceptat invitaţia omologului român de a efectua o vizită în România în cursul acestui an”, informează MAE.

 

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here