Ministrul Educației, despre motivul pentru care i-a mai întrebat niciodată pe elevi de ce nu și-au făcut tema

Foto: Pixabay

Monica Anisie, ministrul Educației, a povestit într-o intervenție la Radio Itsy Bitsy, despre momentul de la începutul carierei sale de profesor de limba română când a întrebat-o pe o fetiță din clasă de ce nu și-a făcut tema pentru acasă. Răspunsul micuței a șocat-o: „Pentru că în această dimineață a murit mama”.

E adevărat că profesorul nu are timpul necesar să se aplece la fiecare copil să îi afle și povestea din spate. Sensibilitatea mea față de copii poate a pornit și din perspectiva profesorului de Limba română, dar și de la un elev din primul meu an de învățământ, în care am certat o elevă de clasa a VII-a care întârziase la oră. Și după ce am poftit-o în bancă, am continuat lecția în așa fel încât, la un moment dat, i-am pus și o întrebare. Și a zis că ea nu a învățat. Și eu am certat-o: de ce nu ai învățat? Ce ai făcut toată dimineața? De atunci, nu mai fac așa ceva niciodată, pentru că m-a cutremurat. Răspunsul a fost: nu am învățat, pentru că am plâns toata dimineața, pentru că în această dimineață a murit mama. Deci de atunci această întrebare: de ce nu ai învățat?, nu am mai pus-o niciodată”, a povestit Anisie.

Ministrul Educației a mai explicat despre metode de pedagogie pe care le-a folosit de-a lungul timpului la clasă, cum ar fi să nu le vorbească elevilor de sus, de la catedră, să nu-i intimideze.

„Eu le-am spus colegilor mei profesori cât de mult apreciază elevii să nu stai la catedră, ci printre ei. Eu niciodată nu stau la catedră. Pe lângă faptul că scriu tot timpul la tablă, stau în bancă lângă ei. Le dau încredere că eu sunt alături de ei și că orice ar face și ar avea pe suflet e posibil să îmi spună, chiar dacă fac greșit. Eu niciodată nu îi spun elevului meu: ai greșit. Trebuie să spui: dar ce ai zice tu, dacă ar fi și această soluție?”, a spus Anisie.

Ministrul a vorbit și despre bullying-ul din școli și nevoia elevilor de consiliere. Ceea ce avem pe hârtie odată cu adoptarea legii anti-bullying trebuie acum pus în practică.

„Unul dintre obiectivele mele de mandat [este] ca până la finalul acestui an școlar să definitivez cadrul legislativ pentru a găsi soluția angajării cât mai multor consilieri școlari. Trăim într-o societate în care copiii au nevoie de sprijin emoțional. Ca atare, voi crește numărul de consilieri școlari. Voi găsi soluții în așa fel încât ei să nu mai aibă o normă atât de mare ca acum. Mai ales cu consilierii școlari voi avea întâlniri pe tema aceasta, să reducem norma didactică”, a spus Anisie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here