Ministrul iranian de Externe: Un atac împotriva Iranului va însemna un „război total”

Consecinţa unor lovituri militare americane ori saudite împotriva Iranului va fi un „război total”, a declarat joi la postul american CNN ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a susţinut că ţara sa nu va „clipi” dacă va trebui să-şi apere teritoriul, transmit agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Reacţia oficialului iranian vine după ce omologul său american, secretarul de stat Mike Pompeo, a calificat atacurile de sâmbătă cu drone şi rachete asupra unor importante instalaţii petroliere saudite drept un „act de război”.

SUA şi Arabia Saudită au pus acest atac pe seama Iranului, acuzaţie negată de Teheran.

„Fac o declaraţie foarte serioasă despre apărarea ţării noastre”, a continuat Zarif în declaraţia la CNN şi a negat responsabilitatea ţării sale în acele atacuri.

„Considerăm că o confruntare militară provocată de o înşelăciune este îngrozitoare (…), dar nu vom clipi dacă va trebui să ne apărăm teritoriul”, a insistat şeful diplomaţiei iraniene, informează Agerpres.

18 drone și 7 rachete

Arabia Saudită a prezentat miercuri resturi ale dronelor şi rachetelor, despre care susţine că au fost utilizate în atacurile asupra instalaţiilor sale petroliere, drept probe „incontestabile” ale agresiunii iraniene.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Arabia Saudită, col. Turki al-Malki, a afirmat că un total de 25 de drone şi rachete de croazieră (18 drone şi 7 rachete) au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate în weekendul trecut, printre care vehicule aeriene controlate de la distanţă Delta Wing iraniene şi rachete de croazieră Ya Ali.

El a precizat că în trecut astfel de rachete au fost utilizate de Gardienii Revoluţiei.

„Atacul a fost lansat din nord şi a fost incontestabil susţinut de Iran. Dovezile pe care le vedeţi în faţa dvs fac ca acest lucru să fie incontestabil”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here