Mike Pompeo: Atacul asupra instalațiilor petroliere saudite, un „act de război” al Iranului

Asaltul asupra instalațiilor petroliere ale Arabiei Saudite este un „act de război” al Iranului,  nu al rebelilor houthi din Yemen, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo.

Prezent în orașul portuar Jeddah de la Marea Roșie, oficialul american a subliniat că, chiar dacă „afirmațiile frauduloase” ale rebelilor houthi ar fi adevărate, „asta nu schimbă cu nimic prezența amprentelor ayatollahului” asupra atacului de weekendul trecut, care a „pus în pericol aprovizionarea energetică globală”, transmite Fox News.

Arabia Saudită a prezentat miercuri resturi ale dronelor şi rachetelor, despre care susţine că au fost utilizate în atacurile asupra instalaţiilor sale petroliere, drept probe „incontestabile” ale agresiunii iraniene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Arabia Saudită, col. Turki al-Malki, a afirmat că un total de 25 de drone şi rachete de croazieră (18 drone şi 7 rachete) au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate în weekendul trecut, printre care vehicule aeriene controlate de la distanţă Delta Wing iraniene şi rachete de croazieră Ya Ali.

El a precizat că în trecut astfel de rachete au fost utilizate de Gardienii Revoluţiei.

„Atacul a fost lansat din nord şi a fost incontestabil susţinut de Iran. Dovezile pe care le vedeţi în faţa dvs fac ca acest lucru să fie incontestabil”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Iranul a negat orice implicare în atacurile care iniţial au dus la reducerea la jumătate a producţiei de petrol a Arabiei Saudite.

Între timp, rebelii houthi au anunţat că au identificat zeci de situri în Emiratele Arabe Unite (EAU) pe care le pot lovi.

Yahya Saria, un purtător de cuvânt militar al organizaţiei susţinute de Iran, a declarat că rebelii houthi au drone noi „cu motoare normale sau cu reacţie” care pot ajunge la ţinte aflate mult în interiorul Arabiei Saudite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here