Ministrul mediului, despre ursul lovit în Harghita: „Cât de cinic și inuman poți fi să asiști la agonia unui animal rănit”

Autoritățile locale aveau cadrul legal să acționeze imediat, în cazul ursului lovit cu mașina în județul Harghita, a declarat, luni, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„În situații excepționale sunt măsuri excepționale care pot fi luate. Autoritățile din Harghita aveau cadrul legal pentru a acționa de sâmbătă seara”, a spus Alexe.

Ministrul mediului a mai precizat că medicul veterinar ar fi trebuit să tranchilizeze animalul și să facă un raport privind starea de sănătate a acestuia, însă, „acest lucru nu s-a întâmplat”. „A doua zi s-a văzut care e nivelul de implicare și asumare a deciziilor instituțiilor publice”, a spus Alexe.

„Cât de cinic și inuman poți fi să asiști la agonia unui animal rănit?”, a mai comentat ministrul.

Prefectul județului Harghita, demis

Și ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut declarații în privința măsurilor luate în cazul ursului rănit sâmbătă seara în Harghita. Primul demis va fi prefectul județului Harghita, Andrei Jean-Adrian.

„Domnul prefect a greșit în momentul în care a tratat funcția sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ca pe o funcție cu rol decorativ. Sâmbătă a luat act de eveniment și a fost suficient, în interpretarea sa, fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situație neplăcută”, a declarat Vela într-o conferință de presă.

Ministrul de Interne a mai precizat că nu au fost respectate anumite proceduri și că persoanele implicate care nu au acționat conform legii vor fi sancționate. Vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane vinovate, cum ar fi manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale.

„Am aflat, spre stupoarea mea, că cei de la Jandarmerie au armament, dar nu au tranchilizante. În același timp, nu au proceduri pentru a autoriza medici sau specialiști care să știe cum să tranchilizeze un animal. După actul normativ din acest an, Jandarmeria are asemenea armament care poate fi folosit pentru a tranchiliza un animal, dar nu există specialiști și nici armamentul specific în dotare”, a explicat ministrul de Interne.

Sâmbătă, un urs brun a fost lovit de o mașină pe un drum din județul Harghita. Animalul a fost grav rănit, avea trei membre fracturate, după cum a stabilit veterinarul venit la fața locului. În mod normal, medicul trebuia să-l tranchilizeze pe loc, însă nu avea tranchilizant. Jandarmii au făcut un dispozitiv de pază în jurul animalului care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi în drum. A fost împușcat abia duminică la prânz, de vânători, pe șosea, sub privirile oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here