Preşedintele Iohannis, în Coreea de Sud: România este interesată de colaborări pentru implementarea tehnologiei SMR

Sursa: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, miercuri, complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea, context în care a arătat că ţara noastră este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) în România, transmite Agerpres.ro.

El a amintit, în acest sens, sprijinul Statelor Unite pentru acest proiect, „cooperarea internaţională fiind esenţială pentru punerea în aplicare a tehnologiilor inovatoare care conduc la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la asigurarea securităţii energetice”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Vizita a avut loc în contextul adoptării, marţi, a „Declaraţiei Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea” şi a semnării Memorandumului de cooperare în domeniul energiei nucleare.

Parteneriatul Strategic România – Republica Coreea acordă o importanţă deosebită cooperării în domeniul tranziţiei climatice prin participarea în proiecte energetice comune centrate pe tehnologii pentru energia nucleară, energia regenerabilă şi hidrogen. Totodată, România şi Coreea de Sud şi-au intensificat în ultima perioadă cooperarea în domeniul energiei nucleare prin proiecte care vizează atât centrala de la Cernavodă, cât şi reactoarele modulare mici.

În cadrul vizitei, preşedintele a vizitat capacităţile de producţie ale platformei industriale, în special atelierele dedicate forjării şi asamblării echipamentelor energiei nucleare. Prezentările şi discuţiile din cadrul turului fabricii au abordat şi tema adaptării procesului de producţie pentru tehnologiile emergente, precum cea a reactoarelor modulare mici.

Preşedintele a subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl are industria, prin dezvoltarea şi fabricarea de tehnologii verzi, în decarbonizare, creşterea economică durabilă şi crearea de locuri de muncă. În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Doosan Enerbility, şeful statului român a evidenţiat interesul României de a juca un rol important pe lanţurile de valoare globale prin dezvoltarea în ţara noastră a unor structuri industriale pentru producţia şi mentenanţa tehnologiilor esenţiale în tranziţia verde.

De asemenea, Iohannis a accentuat potenţialul pe care îl are ţara noastră în acest sens, în special în privinţa tehnologiilor nucleare.

Complexul industrial de 4 milioane de metri pătraţi de la Changwon este specializat în dezvoltarea şi manufactura unor tehnologii esenţiale pentru tranziţia verde. Cu o tradiţie solidă în domeniul tehnologiei nucleare, Doosan Enerbility este un actor important şi în ceea ce priveşte hidrogenul sau energia eoliană.

Din delegaţia care l-a însoţit pe preşedinte au făcut parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi reprezentanţi ai Societăţii Naţionale Nuclearelectrica.

Iohannis: Am încurajat creşterea substanţială a investiţiilor sud-coreene în România / Am susţinut cooperarea în domeniul energiei nucleare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here