Ministrul Mediului, după apariția urșilor pe pârtiile de schi: „Problema cea mai mare este că se repetă şi se repetă din ce în ce mai des”

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a afirmat că pârtiile de schi ar trebui dotate cu un gard care să nu mai permită accesul animalelor sălbatice, după ce în ultima perioadă au fost semnalate mai multe situaţii în care urşii au pătruns pe părtii.

Tánczos Barna a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă ursul apărut pe pârtia din Predeal va fi relocat.  

„Este soluţia cea mai simplă. Problema cea mai mare este că se repetă şi se repetă din ce în ce mai des, reprezintă un pericol iminent la adresa turiştilor. Ieri am fost prin instituţiile din subordinea Ministerului în alertă, a fost şi gestionarul fondului cinegetic de acolo, a fost şi Garda, a fost şi Jandarmeria, lucrurile sunt din ce în ce mai complicate pentru că ceea ce a făcut acest schior practic a salvat un grup de persoane. A fost un gest poate inconştient, dar extrem de curajos. Lucrurile se pot complica în cazul în care nu vorbim de un schior experimentat, o persoană care Doamne-fereşte cade, o persoană care se sperie şi lucrurile se pot duce într-o direcţie nedorită”, a afirmat ministrul Mediului.  

El a precizat că sunt căutate soluţii de îngrădire a pârtiilor.  

„Sper să nu mai avem cazuri de genul acesta în sezonul de schi, dar este un semnal de alarmă pentru toată lumea. Căutăm soluţii de îngrădire, deci acolo se pare că este o zonă unde este una sau chiar poate mai multe familii de urs şi atunci pârtia ar trebui dotată cu un gard care să nu mai permită accesul animalelor sălbatice pe pârtie. Nu s-a gândit nimeni în ultimii 30 de ani că putem avea urs pe pârtie, era un non-sens”, a mai declarat  Tánczos Barna.  

Ministrul a mai transmis că devine din ce în ce mai frecvente contactul om cu urs încât trebuie găsite soluţii.  

„Soluţiile trebuie găsite şi trebuie adaptate la situaţia reală. Nu s-a gândit nimeni în momentul în care s-au construit pârtiile din Predeal, din Poiană, din foarte multe zone, nu s-a gândit nimeni că se va întâlni cu ursul care hiberna iarna. Uite că nu mă hibernează, uite că apare şi pe pârtie. Până acum aveam probleme doar cu fermierii, doar în grădini. Azi dimineaţă am primit din judeţul Harghita iarăşi urs în gospodărie. Zi de zi. Deci lucrurile se agravează şi contactul om cu urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii”, a explicat ministrul Barna. 

În ultima perioadă au fost semnalate mai multe situaţii în are urşi au pătruns pe pârtii de schi, fiind solicitată intervenţia jandarmilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here