Misiunea Artemis: Capsula Orion a NASA bate recordul de distanţă

Capsula Orion a agenţiei spaţiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă în jurul Lunii. Luni, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km dincolo de Pământ – cea mai mare distanţă parcursă până acum de o navă spaţială proiectată pentru a transporta oameni, notează News.ro.

Nava nu are echipaj cu această ocazie, dar dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauţii vor fi prezenţi la următoarea ieşire peste doi ani. NASA plănuieşte o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenţiei, care urmăreşte să readucă oameni pe suprafaţa lunară după o pauză de 50 de ani. Etapa de luni marchează punctul de mijloc al misiunii. „Acest punct intermediar ne învaţă să ne numărăm zilele, astfel încât să putem avea o inimă înţeleaptă”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis din cadrul Nasa.

„Momentul de la jumătatea drumului ne oferă posibilitatea de a face un pas înapoi şi apoi să ne uităm care sunt marjele noastre şi unde am putea fi puţin mai inteligenţi pentru a cumpăra riscuri şi pentru a înţelege performanţa navei spaţiale pentru zborul cu echipaj chiar în misiunea următoare. Orion a transmis câteva imagini video spectaculoase din călătoria sa. Chiar înainte de a atinge distanţa record, a surprins Luna mişcându-se în faţa Pământului.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida la 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi extindă sistemele şi să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauţi. Orion este împinsă în spaţiu de un modul de servicii furnizat de Agenţia Spaţială Europeană (Esa). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here