MJ cere avizul Comisiei de la Veneţia pe proiectul de desfiinţare a SIIJ şi amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), transmite News.ro.

Stelian Ion a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu el a venit cu propunerea acelui amendament legat de desfiinţarea SIIJ.  

„Eu sunt cel care în proiectul iniţial de lege am eliminat acea variantă şi lucrul ăsta este arhicunoscut. În momentul în care am avut mai multe variante, mai multe ipoteze de lucru, pur şi simplu prin excludere, în urma unor discuţii care au avut loc în alianţă, au fost eliminate rând pe rând din diferite motive, fie că nu se putea scrie din punct de vedere juridic texte coerente pe alte soluţii, fie că ele nu erau primite de unii dintre parteneri, nu erau acceptate, fie pentru că erau propuneri mult mai grave decât cea reprezentată de amendamentul la care v-aţi referit. În urma acestor analize şi discuţii a rămas ca variantă acel amendament. Nici vorbă să fi venit eu cu propunerea din senin, pur şi simplu prin excludere aceste amendamente au fost înlăturate. Cred că cel mai bine ar fi fost să îşi asume fiecare câte o propunere, să fi fost discutate toate laolaltă, să fi fost eliminate, respinse în comisie, dar această variantă a fost agreată de către alianţă”, a explicat ministrul Justiţiei.  

El a precizat că şi-ar fi dorit să fie desfiinţată SIIJ fără a fi aduse alte amendamente.   

„Acest amendament a fost votat în Camera Deputaţilor ca o variantă de compromis şi eu cred că trebuie cumva asumat şi este asumat de către cei care au votat acest amendament, dar pe de altă parte ar trebui mai ales asumat de cei care au considerat că este nevoie de garanţii suplimentare. Noi am spus foarte clar de la bun început că în opinia noastră trebuie să desfiinţăm această secţie specială fără a aduce alte amendamente şi fără a aduce alte aşa-zise garanţii. Aceasta a fost opinia consecventă a Ministerului Justiţiei, a Guvernului, pe această chestiune”, a transmis Stelian Ion. Ministrul Justiţiei a menţionat că va trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pentru proiectul de lege de desfiinţare al SIIJ şi pentru acel amendament.  

„Vreau doar să vă spun că în cursul zilei de astăzi deja este redactată solicitarea către Comisia de la Veneţia, voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de lege şi pe acest amendament pentru că lucrurile trebuie să fie clare, întotdeauna am spus şi ni s-a solicitat întotdeauna, când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei, este bine să existe o asemenea consultare, eu cel puţin apreciez că este bine să avem acel aviz”, a anunţat ministrul Justiţiei.  El a menţionat că această chestiune privind garanţii suplimentare va fi tranşată definitiv prin adoptarea legilor Justiţiei.  

„Indiferent de modalitatea în care se va tranşa pe acest proiect de lege, avem în discuţie astăzi trei noi legi ale Justiţiei care ar trebui să înlocuiască tot ce este în prezent acum. Ca atare, această chestiune a unor garanţii suplimentare va fi tranşată în mod definitiv pe aceste proiecte de legi ale Justiţiei, care vor fi în Parlament, vor fi votate şi care vor înlocui legile din 200 pe care s-a propus acel amendament, cu privire la care s-a propus adăugarea acelui amendament. Deci lucrurile nu se opresc aici pe acele discuţii legate de garanţii, ci ele se vor tranşa definitiv aşa cum am solicitat de la bun început celor cu care am avut discuţii, haideţi să vorbim despre necesitatea sau nu a unor garanţii suplimentare în cadrul legilor justitiei care vin din urmă. Aceste legi, aşa cum sunt ele alcătuite, constituie ele însele garanţii suplimentare şi pentru magistraţi, dar nu doar pentru magistraţi, garanţiile trebuie să existe pentru toţi justiţiabili, că justiţia este una mai corectă şi mai eficientă”, a mai declarat Stelian Ion. Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here