Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a pledat, într-un interviu acordat Europa Liberă, pentru numirea de către ministrul Justiției și de către președinte a șefilor parchetelor, chiar dacă există riscul politizării. În opinia Monicăi Macovei, pentru numirile făcute de CSM nu poate fi tras la răspundere nimeni, atâta timp cât în cadrul consiliului deciziile se iau în colectiv.

Dacă numirile ar fi lăsate la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ar însemna că justiția este lăsată să se autoreglementeze, lucru care nu este de dorit, spune Macovei. Mai mult, în cazul membrilor CSM răspunderea nu există – este vorba de un colectiv de 19 oameni, care votează în secret și care, în cazul unui eșec în fruntea unui mare parchet, nu pot fi făcuți responsabili în colectiv.

În 2005, eu am schimbat procedura, în acord cu Comisia Europeană, pentru că este singura care asigură răspunderea individuală. Până în 2005, s-a spus că PSD a modificat legile justiției și procedura de numire în aceste funcții de management era în mâinile CSM. CSM este un organ colectiv, format din 19 membri, unde votul este și secret, potrivit Constituției. Ca atare, dacă generează un procuror general, un procuror șef DNA sau DIICOT, iar acea persoană nu își face treaba – criminalitatea crește, nu e anchetat nimeni, nimeni nu răspunde din CSM și nici nu se grăbesc să îl revoce. Sigur, există riscul unor miniștri ai justiției și eventual președinți care vor vrea să politizeze. Dar nu există altă soluție, pentru că oricum politicul trebuie implicat”, își justifică Monica Macovei poziția.

Sunt în total 32-33 de poziții de conducere, de management pentru care procedura implică răspunderea individuală a celor care fac parte din ea. Propunerea este făcută de ministrul Justiției, care cel mai bine ar fi să facă un anunț public, inclusiv în presă, în care să pună condiții referitoare la vechime, la dosare mari de spălare de bani, corupție, depinde de funcție. Nu poți să îi analizezi numai pe baza unui interviu. Apoi urmează interviul, la care e bine să participe mai multă lume, nu numai ministrul”, exemplifică fostul ministru.

*Rolul CSM

Eu am folosit – și a fost o experiență foarte bună – un psiholog la toate aceste interviuri. Un psiholog te ajută foarte mult să măsori integritatea, sinceritatea, spontaneitatea. Chiar și cum se uită persoana la tine, cum se înroșește, mișcări care pot fi evaluate. Și în Olanda se folosesc psihologi, chiar la intrarea în magistratură. După acest proces, ministrul Justiției selectează o persoană, împreună cu comisia, și o propune argumentând de ce, către CSM. CSM trebuie să dea un aviz, care nu este obligatoriu. În general, s-a ținut seama de avizul CSM. La CSM vine faza total publică a procedurii, acolo este audiat candidatul și toată lumea îl poate vedea, live. Mai departe, ministrul decide dacă trimite propunerea mai departe la președintele țării, o poate trimite chiar dacă avizul CSM este negativ sau poate face alta. Președintele poate respinge motivat (o singură dată, conform modificării introduse în urma deciziei CCR – n.r.).

*Exemplul ministrului Tudor Chiuariu

(…)Este o împărțire a răspunderii, de la ministrul Justiției la președinte. Eu voi susține această procedură, pe care și MCV-ul ne cere să o păstrăm, tocmai pentru că asigură răspunderea. Vom avea miniștri pe care punem o etichetă proastă – vă aduc aminte de Tudor Chiuariu, când a încercat să-l schimbe pe procurorul Doru Țuluș, șeful Secției a II-a de la DNA, secția infracțiunilor asimilate corupției, a ieșit un scandal foarte mare. Nu a plecat Țuluș, a plecat ministrul, asta înseamnă răspundere individuală. Unii miniștri vor lua coroniță, alții vor lua bile negre. Și la fel președinții”.

*În majoritatea statelor europene, ministrul Justiției este implicat în numiri

(…)Comisia de la Veneția nu spune să schimbăm procedura, ci să găsim un mijloc să nu fie politizat. Mulțumim frumos, care este mijlocul? În majoritatea statelor europene, ministrul este implicat. În Germania nu există un CSM, în Olanda sunt implicați președintele și ministrul. Toate acestea sunt făcute de oameni care vor ca justiția să meargă, vor să combată criminalitatea. Domnul Cătălin Predoiu va fi ținut minte în funcție de aceste propuneri, dar să nu uităm și că el a avut-o secretar de stat pe Alina Bica.

Textul integral al interviului poate fi citit aici

Foto: Monica Macovei la evenimentul organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România dedicat Premiul Cetăţeanului European 2018, in Bucuresti, vineri, 5 octombrie 2018. Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here