Otrăvirea unui lord al armelor din Bulgaria a scos la iveală o unitate rusească specializată în asasinate

În această toamnă, cotidianul NY Times scotea la iveală existența Unității 29155, specializată în acte de sabotaj și asasinate, un grup de elită al serviciilor secrete ruse care a activat ani în șir în Europa într-o deplină discreție. Până când a survenit otrăvirea dealer-ului bulgar de arme Emilian Gebrev (65 de ani).

De ce ar fi fost Rusia interesată de anihilarea lui Gebrev? Bulgarul, un lord al comerțului cu arme, furniza armament trupelor ucrainene în războiul din Donbas, scriu jurnaliștii americani.

Așa că, într-o zi, într-un hotel din Sofia, în apropiere de biroul lui Emilian Gebrev, se caza asasinul – sub numele fals de Serghei Fedotov. În spatele măștii s-ar afla generalul rus Denis Sergheev, un veteran rus al serviciului de informații militare GRU.

Asasinul intrase fără probleme în Bulgaria, autoritățile vamale nu suspectaseră nimic.

Vomă și halucinații

Fedotov avea trei complici. Unul dintre aceștia s-a strecurat în garajul în care se afla mașina lui Gebrev și i-a picurat otravă pe mânerul portierei, lăsând în urmă doar imaginea sa încetoșată în înregistrarea unei camere de supraveghere.

Punct ochit, punct lovit. La scurtă vreme în aceeași zi, Gebrev avea o întâlnire de afaceri într-un restaurant, când, la un moment dat, a început să aibă halucinații și să vomite.

În urma otrăvirii, Gebrev a stat în spital o lună. Însă nu doar el a fost expus substanței otrăvitoare, ci și fiul său, laolaltă cu directorul unei companii. După ce dealer-ul a fost externat, asasinii Unității 29155 l-au otrăvit din nou, la fel și pe fiul său – de data asta, în casa lor de vacanță de la Marea Neagră. Soarta a fost iarăși de partea lor, căci încă o dată au supraviețuit. Dar Gebrev nu și-a mai revenit pe deplin.

Tentativele de asasinat au avut loc în 2015. Rusia era implicată deja de un an în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Un moment tip „Aha!”

Deși cazul abunda în detalii frapante, procurorii bulgari nu au reușit să descopere vreo probă concludentă în privința existenței unor asasini ruși și au închis rapid dosarul. Nici oficialii de securitate din Occident nu au insistat prea mult asupra acestei povești, subliniază NY Times.

În 2019, becul s-a aprins: oficialii occidentali de securitate și informații susțin că tentavele din 2015 au constituit un indiciu crucial care a ajutat la expunerea unei campanii ample de eliminare a inamicilor purtată de Kremlin prin rețelele sale extinse de agenți secreți din străinătate, precum și o ofensivă „subterană” asupra Vestului.

„Cu Bulgaria s-a produs un moment de tip «Aha!»”, a declarat un oficial de securitate european, care a vorbit sub condiția anonimatului cu jurnaliștii de la NY Times. „Ne-am uitat la asta și ne-am gândit, la naiba, totul este aliniat.”

Tentativa de lovitură de stat din 2016 în Muntenegru sau atacul cu neurotoxină asupra fostului agentu GRU Serghei Skripal – și în spatele acestora s-a aflat tot Unitatea 29155.

„Cred că am uitat cât de nemiloși pot fi rușii”

Unitatea 29155 funcționează de cel puțin un deceniu. Nu este clar cât de des este mobilizată, iar loviturile planificate sunt dificil de anticipat.

Folosind un mix de propagandă, atacuri cibernetice și dezinformare – pe scurt, tehnici de război hibrid -, acest grup ar fi la ora actuală vârful de lance al lui Vladimir Putin împotriva Occidentului. „Cred că am uitat cât de nemiloși pot fi rușii”, spune Peter Zwak, un fost ofițer de informații militare, atașat al Ambasadei SUA la Moscova. Zwak susține că nu era la curent cu existența acestei celule de elită.

The New York Times scria în octombrie că purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, l-a chestionat pe ministrul Apărării, printr-un sms, în legătură cu existența Unității 29155, neprimind niciun răspuns.

Unitatea ar funcționa sub comanda GRU, serviciul de informații al Armatei Ruse.

În lunile dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA în 2016, două unități cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de cod 26165 și 74455, ar fi pătruns în serverele Comitetului Național Democrat și ale staff-ului de campanie ale lui Hillery Clinton, contracandidata lui Donald Trump, publicând informații interne stânjenitoare, susțin mai mulți oficiali americani.

Mulți dintre membrii Unității 29155 sunt veterani care au luptat în cele mai sângeroase teatre de război, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina. Serviciile occidentale de informații spun că operațiunile Unității 29155 sunt atât de secrete, încât cei mai mulți ofițeri GRU nu au cunoștință de aceste misiuni.

Există totuși unele indicii despre existența ei în registrele publice rusești, sugerând legătura acesteia cu strategiile hibride ale Kremlinului. O directivă din 2012 emisă de Ministerului rus al Apărării a atribuit bonusuri salariale unui număr de trei unități pentru „realizări speciale în serviciul militar”.

Una dintre acestea a fost Unitatea 29155. Celelalte două: Unitatea 74455, care ar fi fost implicată în cursa prezidențială din SUA, și Unitatea 99450, ai cărei ofițeri au orchestrat anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Unitatea 29155 este specializată în „misiuni diversioniste”, în „grup sau individual” – „bombardamente, crime, orice”, a declarat un fost ofițer GRU sub protecția anonimatului.

Un blogger din Rusia a publicat mai multe fotografii cu încăperile fostului sediu al Unității 29155, lăsat acum de izbeliște. În imagini se pot vedea foste dulapuri metalice cu diverse etichete de arme, de la puști belgiene cu lunetă FN-30 și până la mitraliere americane M-16.

Comandantul

Între timp, serviciile de informații din Occident au aflat numele comandantului unității: maiorul Andrei V. Averianov.

De la publicarea în premieră a investigației, detaliile puzzle-ului au început să se adune treptat. Unitatea 29155 ar avea legături și cu separatiștii cataliani.

Potrivit cotidianului El Pais, în anul 2017, înaintea referendumului organizat de secesioniştii catalani pe 1 octombrie, a fost semnalată prezenţa generalului rus Denis Sergheev (iar apare în ecuație generalul), care ar fi călătorit în Spania sub numele de acoperire Serghei Fedotov. Autoritățile spaniole desfășoară în prezent o anchetă.

Firul narațiunii ne poartă, de asemenea, și spre Germania. Recent, Guvernul de la Berlin a expulzat doi diplomaţi ruşi pe fondul acuzaţiilor că statul rus s-ar fi aflat în spatele uciderii cu focuri de armă a unui cetăţean georgian de origine cecenă, la 23 august, într-un parc central din Berlin.

Tornike K., cunoscut şi sub numele Zelimkhan Khangoshvili, a fost împuşcat de două ori în cap în luna august, în timp ce se îndrepta spre o moschee. El luptase alături de separatiştii anti-ruşi din Cecenia. Moscova a respins categoric implicarea statului rus în acest asasinat.

Nu este, însă, clar dacă și acest asasinat a fost organizat de infama Unitate.

„Am fost aruncat lupilor”

Revenind, la Emilian Gebrev, afaceristul bulgar crede că în tentativa de asasinat asupra sa nu s-ar afla doar „coada” serviciilor secrete ruse, ci și ar fi implicați și oameni de afaceri locali, rivali de-ai săi.

„Am fost aruncat lupilor”, a afirmat Gebrev într-un interviu. „Dar de ce și cum, mă tot întreb.”

Otrava și-a făcut lent efectul, își amintește bulgarul. Prima data când a simțit că ceva nu e în regulă a fost în seara de 27 aprilie 2015, când ochiul său drept a devenit brusc „la fel de roșu ca roșul de pe steagul rusesc”.

În seara următoare, Gebrev s-a dus la restaurantul său preferat la etajul 19 al Hotelului Marinela, un local exotic și de lux din capitala bulgară, unde clientela aristocrată își poate face selfie-uri cu păunii care se plimbă liberi în jurul barului.  

La cină, Gebrev a început să vomite violent și a fost dus în grabă la un spital militar. Acolo, a început să vadă explozii de culori vii. După care, câmpul vizual a devenit brusc alb-negru. Pe măsură ce halucinațiile se intensificau, creaturi furioase, fantastice, amenințau că îl vor lua cu ele.

„După estimarea mea, am fost în viața de apoi de trei ori”, a spus el într-o serie de interviuri realizate în ultima jumătate de an.

Fosfonat de dietil

Mass-media bulgară abia a acordat atenție subiectului, iar procurorii, mișcându-se cu pași de melc în anchetă. Procurorul general a sugerat că Gebrev s-ar fi intoxicat alimentar. Abia după o vreme oficialii bulgari au concluzionat că omul de afaceri, fiul său și directorul de companie fuseseră otrăviți.

Totuși, cum a putut trece neobservată o echipă de asasini? „Ori de câte ori este legat ceva de Rusia, serviciile de informații bulgare sunt foarte neputincioase”, a declarat Rosen Plevneliev, care era președintele Bulgariei în momentul otrăvirii. „Serviciile de informații din Bulgaria nu sunt dispuse să contracareze războiul hibrid rusesc”.

Gebrev a apelat la un laborator finlandez, Verifin, pentru a determina substanțele folosite de asasini. Au fost detectate două substanțe chimice în urina sa. Una dintre acestea – fosfonat de dietil, care se găsește în pesticide. Celălalt produs chimic nu a putut fi identificat.

NY Times scrie că dacă nu ar fi avut loc și tentativa de asasinare cu neurotoxina Noviciok asupra fostului agent Serghei Skripal în Marea Britanie, în martie 2018, și uriașul scandal diplomatic între Londra și Moscova, cel mai probabil funcționarea Unității 29155 nu ar fi ieșit la iveală.

Și în acest caz apare Serghei Fedotov, numele fals al generalului rus Denis Sergheev. Timp de cinci ani, el a călătorit intens în Europa, vizitând Serbia, Spania și Elveția.

Un oligarh rus

În Bulgaria, cazul lui Gebrev a fost redeschis în 2018 de către procurorul general Sotir Tsatsarov, descoperind indicii noi, cum ar fi pseudonimele folosite de complicii lui Sergheev: Georgi Gorșkov și Serghei Pavlov. Cel din urmă a vizitat Londra în 2017, cu un an înaintea încercării de asasinare a lui Skripal, posibil pentru a pregăti atacul.

Afacerea lui Gebrev îl plasează într-un domeniu riscant. În ultimii ani, Kremlinul a tras tot mai multe semnale privind dominația Rusiei în industria armamentului, segment de piață pe care competitorii mici au căpătat un avânt semnificativ. Președintele rus a avertizat că poziția țării sale pe piața mondială a armelor este amenințată.

Chiar dacă Bulgaria are un rol mai mult decât modest pe această piață, companii de vânzări de armament, precum cea a lui Gebrev, Emco, activează în zone dominate de Rusia, inclusiv pe piața indiană.

Pe lângă vânzările de arme pentru trupele ucrainene, Gebrev a râvnit la o companie dorită de un oligarh rus. Cu puțin timp înainte de-a fi otrăvit, bulgarul a încercat să cumpere Dunarit, o mare fabrică de producție de arme din Bulgaria dorită de oligarhul rus Konstantin Malofeev, unul dintre finanțatorii separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here