„Morice al tău … îţi cere totul şi nu îţi dă nimic”. Corespondenţa de dragoste Brâncuşi-Florence Meyer, scoasă la licitație

Constantin Brâncuși și Florence Meyer

Mărturii de iubire, artă şi credinţă în corespondenţa Constantin Brâncuşi-Florence Meyer vor fi scoase la licitaţie pe 4 martie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, potrivit News.ro.

O poveste scrisă în aproape două decenii, dovedită, astăzi, de impresionantele scrisori de dragoste ale părintelui sculpturii moderne şi muza lui. „Noi n-avem decât credinţa pentru a ne ghida, scumpă Florence”, scria Brâncuşi.

Potrivit Artmark, celebrei corespondenţe i se adaugă şi o colecţie de hârtii importante – cărţi rarisime, cu semnătura olografă a celebrilor autori români Eminescu, Rebreanu, Sorescu, Labiş, manuscrise miniate, hărţi şi cărţi vechi, unele dintre loturi în curs de clasare.

1.000 de euro, preț de pornire

O scrisoare de dragoste ”Şi această nevoie profundă care ne frământă tot timpul este ca o piatră preţioasă, neşlefuită” (Et cette nécessite profondé qui nous fourment constamment, est comme une piere précieuse, brute”, trimisă de Constantin Brâncuşi către Florence Meyer (Homolka), Paris, 31 iulie 1933, are un preţ de pornire de 1.000 de euro. 

Acelaşi preţ are şi o altă scrisoare de dragoste ”Morice al tău … îţi cere totul şi nu îţî dă nimic.” (ton Morice … il te demande tout et ne te donne rien), trimisă de artist către Florence Meyer (Homolka), Paris, 17 aprilie 1946, cu semnătura olografă şi plicul original. 

Hrisov de împroprietărire

În aceeaşi sesiune, volumul „Antichităţile Pompeiului” (Grand Frontispice du Premier Volume des Antiquités de Pompeia), de Francesco Piranesi, 1804, cu 34 de gravuri dintre care opt duble, care a aparţinut colecţionarului rus Nikolai Alexandrovich Kushelev-Bezborodko, provine din colecţia diplomatului Vasile Stoica, va fi pus în vânzare de la 7.000 de euro. Volumul a făcut parte din colecţia conţilor Bezborodko şi Koucheleff (secolul XIX), colecţie parţial vândută în 1869. Cea mai mare parte a acestei colecţii a fost donată Academiei de Arte Frumoase din Sankt Petersburg.

Un alt lor, un hrisov de împroprietărire emis de Constantin Brâncoveanu, voievodul Ţării Româneşti, în al douăzecilea an al domniei sale, pe 30 aprilie 7217 (1709), cu sigiliul şi semnătura domnitorului, piesă extrem de rară, de colecţie, este de vânzare de la 4.000 de euro. 

Loturile pot fi văzute în expoziţie, la sediul Artmark din strada C.A. Rosetti. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here