MS Margareta, discurs despre NATO, UE, Diaspora, justiție și Schengen în fața ambasadorilor de la București

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a invitat ieri, în Sala Tronului a Palatului Regal, diplomații acreditați la București pentru o seară de gală în onoarea Corpului Diplomatic. Este o tradiție începută de Carol I, în primul său an de domnie, și reluată recent de Familia Regală.

Printre cei 80 de diplomați care au onorat invitația s-au numărat ambasadorul SUA, Hans Klemm, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, și ambasadorul Germanie, Cord Meier-Klodt.

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

În fața emisarilor celor mai importanți parteneri ai României, șefa Casei Regale a făcut referire la rolul uriaș pe care Uniunea Europeană și NATO l-au avut în modernizarea țării, după căderea comunismului. De menționat aici că Regele Mihai și, pe atunci, Principesa-Moștenitoare Margareta, au mers în turneu mai multe țări europene ca să pledeze pentru intrarea României în structurile euroatlantice.

„Atunci când am putut să mă întorc din exil și am pus pentru prima oară piciorul în România, acum aproape 30 de ani, nimic legat de direcția în care a mers țara noastră nu era previzibil. Situația economică era groaznică. La fel și imaginea noastră în lume.  Discuția era doar despre orfelinate murdare, sate afectate de sărăcie și mineri violenți pe străzile Bucureștiului.

Transformarea noastră în țara în care suntem astăzi nu s-ar fi putut face fără sprijinul celor două instituții care continuă să stea la baza prosperității și securității noastre astăzi, respectiv Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Dar, în cele din urmă, apartenența noastră la ambele instituții nu s-ar fi realizat fără propriile noastre eforturi.” le-a spus diplomaților Custodele Coroanei Române.

Majestatea Sa Margareta a vorbit și despre necesitatea continuării luptei cu corupția, mai ales în prisma raportului MCV critic.

Raportul din octombrie al Comisiei Europene este îngrijorător, el constatată existența încă a unor serioase deficiențe în lupta noastră împotriva corupției. Nu numai că este corect, dar este datoria Comisiei Europene de a continua lupta împotriva cancerului corupției pe întregul continent. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că această luptă – în care România trebuie să accepte că are o mare responsabilitate – este mai bine dusă dacă există un spirit de dreptate în modul în care toate țările Uniunii Europene sunt tratate.” a precizat moștenitoarea Regelui Mihai.

Șefa Casei Regale a României a reafirmat importanța NATO pentru securitatea Europei, mai ales a acelei părți a continentului amenințață constant de Rusia. A fost și un atac subtil la recentele afirmații ale lui Emmanuel Macron, care a spus că alianța este în „moarte clinică”.

„Susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, s-au întâmplat în partea noastră a lumii. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă le-a spus Majestatea Sa Margareta diplomaților prezenți în Sala Tronului a Palatului Regal din București.

Custodele Coroanei a făcut și o pledoarie rațională pentru intrarea României în Schengen.

„Nu sugerez să primim un tratament special. Și nici nu mă număr printre cei care cred că România este victimizată; sunt pe deplin conștientă de presiunile pe care le au alte guverne ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, merită de subliniat faptul că o Românie care se simte tratată egal cu celelalte țări și care nu primește nici mai mult, nici mai puțin decât sarcinile tuturor celorlalte state membre ale UE, este un partener mai bun pentru voi, pe termen lung” a precizat șefa Casei Regale.

Fiica și moștenitoarea Regelui Mihai le-a spus ambasadorilor să este de datoria ei de a consolida legături dintre țară și Diaspora, având în vedere rolul unificator al Coroanei în societate. Custodele Coroanei a dezvăluit că a fost emoționată de mesajuș „Mi-e dor de tine”, proiectat de un grup de români în centrul Londrei.

Văd Coroana și rostul meu ca unificator și consolidator național. Acest rol este și mai important astăzi, când milioane de români trăiesc în afara țării noastre. Am fost emoționată de o instalație recent pusă în City of London, districtul financiar al capitalei britanice, care spunea pur și simplu „Mi-e dor de tine”, un mesaj al românilor care locuiesc peste mări și țări. Acesta este o „ramură” a unei inițiative pornită de la Cluj.

Dar este un mesaj pentru noi toți. Pentru că relațiile dintre România și țări europene ca Franța, Spania, Italia și Marea Britanie, pentru a numi doar câteva, s-au schimbat pentru totdeauna prin prezența a milioane de români care s-au stabilit acolo. Conaționalii mei îmbogățesc cultura și viața țărilor de reședință. Dar românii din afara țării ne schimbă pe noi toți, aici, rămași acasă. Consider că este datoria mea de a consolida legăturile dintre diaspora și țară.” a spus Custodele Coroanei.

„Patru generații ale familiei mele au lucrat în acest palat în beneficiul națiunii și noi, a cincea generație, nu putem face mai puțin.” a concluzionat Majestatea Sa Margareta discursul susținut într-o engleză perfectă, cu accent „BBC”, în Sala Tronului a Palatului Regal.

Discursul Majestății Sale în fața Corpului Diplomatic 2019

Cuvântul adresat de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române la seara în onoarea Corpului Diplomatic, găzduită la Sala Tronului de la Palatul Regal, 21 noiembrie 2019

Publicată de Familia Regala a Romaniei pe Vineri, 22 noiembrie 2019

Discursul integral, aici

3 COMENTARII

  1. Știe cineva de ce, având o asemenea Regină, unii tot votează președinți trădători de țară?? ( care oricum ocupă un loc care nu li se cuvine, România fiind, legal și legitim, regat) Există, oare, argumente raționale, obiective pentru care încă mai susținem republica asta ilegală?? Cred că nu! România mea este Regat și are Regină!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here