Mulți candidați republicani conspiraționiști, din siajul lui Trump, au pierdut. Totuși, „Big Lie” nu poate să dispară peste noapte

Sursa: Facebook

<< Una dintre ironiile și îngrijorările actualei runde de alegeri intermediare din SUA a fost  numărul de candidați republicani care vând teoria conspirației privind alegerile și care totodată se bat și pentru a fi în frunte la alegerile din America. Mulți au urmărit postul de guvernator, secretar de stat și procuror general, funcționari care joacă un rol în supravegherea și certificarea voturilor. Adeziunea lor la „Marea minciună” a lui Donald Trump (The Big Lie), potrivit căreia de fapt acesta câștigase alegerile prezidențiale din 2020, le-a asigurat susținerea fostului președinte, iar asta i-a propulsat în alegerile primare. Dacă săptămâna aceasta ar fi câștigat în statele swing, republicanii cu principii care rezistaseră campaniei de presiune a domnului Trump în 2020 ar fi fost înlocuiți cu membri ai partidului mai susceptibili să susțină o teză similară în viitor >>, scrie The Economist.

<< În multe cazuri, alegătorii au decis că asta ar fi o idee proastă. Doug Mastriano, care nu numai că a fost prezent la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021, ci le-a și plătit protestatarilor autobuzul spre Washington, a pierdut șansa de a veni guvernator de Pennsylvania. Dacă ar fi câștigat, domnul Mastriano și-ar fi putut numi secretarul de stat. În Michigan, alegătorii i-au respins pe candidații la funcțiile de guvernator și secretar de stat, care negaseră rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

Adevărat, mulți titulari care neagă rezultatul alegerilor respective au fost totuși realeși. Și unele curse de profil înalt rămân încă prea strânse pentru a fi anticipat câștigătorul. Kari Lake, care a devenit un fel de icoană războinică pentru cei care neagă rezultatul alegerilor din 2020, ar putea câștiga totuși funcția de guvernator în Arizona. Mark Finchem, un conspiraționist cu pălărie de cowboy, care a recunoscut cândva că aparține miliției Oath Keepers, ar putea deveni următorul secretar de stat în Arizona. Cei din Nevada ar putea alege un secretar de stat care dorește să renunțe la aparatele de vot în favoarea numărării buletinelor de vot.

Chiar dacă acești zeloți vor pierd competiția, Big Lie a domnului Trump va continua să se infiltreze, iar asta din trei motive. În primul rând, unii dintre ei pot oricum revendica victoria. „Astăzi am avut o zi mare”, a spus doamna Lake mulțimii, în noaptea alegerilor, „și nu lăsați acei trișori și escroci să creadă altceva”. În al doilea rând, Trump se pregătește să candideze din nou pentru funcția de președinte. În al treilea rând, mulți alegători republicani au adoptat Marea Minciună ca pe o credință cvasi-religioasă și nu o vor abandona peste noapte.

Sondajele arată că americanii sunt mai încrezători în faptul că votul lor a fost contabilizat așa cum au intenționat ei să voteze atunci când partidul lor câștigă. În 2020, acuzațiile de fraudă ale domnului Trump au amplificat acest efect. „Oamenii deja amorsați în a nu dori să aibă încredere în alegeri sunt alimentați să nu creadă de către liderii politici în care au încredere”, spune Lawrence Norden, de la Brennan Centre for Justice. Potrivit acestuia, „singurul mod de anula acest fenomen este să ai conducerea ambelor partide politice și astfel să împingi cu adevărat înapoi această poveste”.

Dar dezavuarea Marii Minciuni presupune a te ciocni cu domnul Trump și, până marți seara, părea de neconceput ca Partidul Republican să facă acest lucru. Poate că performanța slabă a multora dintre candidații săi favoriți îi va determina pe republicani să pună la îndoială ideea de a se lega de fostul președinte și teoriile lui favorite ale conspirației. Poate că fanii înrăiți ai lui Trump vor reluarea litigiului pe alegerile din 2020, dar majoritatea americanilor vor să meargă mai departe.

Reformele electorale le-ar putea îngreuna extremiștilor câștigarea alegerilor. Cei din Nevada au votat o măsură care ar stabili primare non-partizane, în care avansează primii cinci clasați. Pot participa toți alegătorii înregistrați în loc de numai membrii de partid înregistrați, deschizând alegerile primare pentru persoanele cu preferințe partizane mai puțin pronunțate. Alegerile generale ar fi apoi decise în baza votului în care alegătorul notează o ordine a preferințelor. Dacă măsura va fi adoptată (voturile sunt în continuare numărate), candidații de extremă stânga și de extremă dreapta ar trebui să se adreseze electoratului general, nu doar celui mai angajat segment din propriul lor partid.

Funcționarii electorali caută să disipeze anxietatea alegătorilor. Multe municipalități oferă tururi ale secțiilor de votare. Comitatul Maricopa, cel mai populat din Arizona, a transmis în direct numărarea buletinelor de vot. O cameră plină de americani în mare parte mai în vârstă se uită la ecrane și, din când în când, bifează pe hârtiile din fața lor. Dacă conspirațiștii care deplâng frauda și-ar face timp să urmărească, probabil că s-ar plictisi de ceea ce văd. Așa și trebuie să fie. >>

Ascensiunea lui Ron DeSantis, omul care îl face să tremure pe însuși Donald Trump

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here