Ascensiunea lui Ron DeSantis, omul care îl face să tremure pe însuși Donald Trump

Sursa: Facebook

<< De când a ratat realegerea, în 2020, Donald Trump a așteptat să se descarce pe Ron DeSantis. Domnul Trump vrea să recupereze prin nominalizarea republicană la președinție, în 2024. Popularul guvernator republican al Floridei este, de departe, cel mai mare rival al său pentru aceasta, iar Trump nu poate suporta un rival de niciun fel. Cu toate acestea, fostul președinte s-a abținut de la tir, în speranța că fostul său protejat va putea fi convins să renunțe – chiar până în ajunul alegerilor de jumătatea mandatului. „Dacă va candida, s-ar putea răni foarte grav”, a spus el la Fox News, în timp ce alegătorii din Florida stăteau la coadă pentru a vota. „Ți-aș spune lucruri despre el care nu vor fi foarte măgulitoare”. >>, scrie The Economist.

<< Ca de multe ori, intuiția politică a domnului Trump pare să fi fost perfectă. Dacă înaintea alegerilor, politicianul de Florida, în vârstă de 44 de ani, fusese ceva supărător, acum arată ca un rival descurajant. Candidații republicani au avut rezultate sub așteptări aproape peste tot și, chiar dacă primele rezultate încă se preling, domnul Trump a fost numit drept motivul principal. Alegătorilor independenți, care au rămas cu partidul președintelui într-un grad neobișnuit, nu le plac minciuna lui obsesivă cu privire la înfrângerea sa electorală din 2020 sau, s-a dovedit, numeroșii candidați ciudați și extremiști pe care i-a susținut. Cu toate acestea, a existat o excepție gravă de la acest tipar. În Florida, un stat pe care Trump îl câștigase la o distanță de trei puncte procentuale în 2020, domnul DeSantis a fost reales cu o marjă zdrobitoare, de 19 puncte.

În acest proces, a devenit primul republican care a câștigat populatul Miami-Dade în ultimele două decenii. De asemenea, a câștigat alte două foste bastioane democrate, Palm Beach și Osceola. Iar popularitatea sa pare să fi ajutat să ridice zeci de alți republicani la victorie. Considerat cândva un stat swing arhetipal – sau „violet” –, harta politică a Floridei prezintă acum câteva insule albastre democrate împrăștiate într-o mare de roșu republican. Republicanii au câștigat 20 din cele 28 de curse pentru Camera Reprezentanților, din acest stat, cu patru mai multe decât în ​​2020, în parte datorită unui demers de rearanjare a districtelor, conceput de către dl DeSantis. „Nu numai că am câștigat alegerile, ci am rescris harta politică”, a afirmat el în discursul său de victorie.

„Two more years”, au scandat susținătorii săi. Au vrut să spună că domnul DeSantis ar trebui să servească doar jumătate din următorul mandat de guvernator înainte de a se muta la Casa Albă. După ce refuzase anterior să spună că va rămâne în Tallahassee încă patru ani, guvernatorul a zâmbit înapoi.

Din păcate pentru domnul Trump, petrecerea sa de urmărire a rezultatelor, care era programată să aibă loc în stațiunea sa, Mar-a-Lago din Palm Beach, a trebuit să fie mutată într-o zonă sigură obligatorie din cauza unei furtuni tropicale. Domnul Trump i-a felicitat pe câțiva dintre susținătorii săi, i-a batjocorit pe câțiva candidați republicani care au îndrăznit să-i pună la îndoială minciuna electorală cu furatul alegerilor (inclusiv candidații la Senat din Colorado și New Hampshire) și, de altfel, au fost dezamăgiți. „Există unele curse care sunt fierbinți și grele”, a spus el, enigmatic.

Concurenții republicani sunt asemănători din mai multe puncte de vedere. Ambii sunt floridieni, domnul Trump s-a mutat oficial din New York după înfrângerea sa. Ambii au primit o educație de elită – domnul Trump la Universitatea din Pennsylvania; Domnul DeSantis la Yale și Harvard. Ambii sunt niște desăvârșiți la capitolul lamentare. Ei își datorează popularitatea pe partea de dreapta mult mai mult abilității lor de a denunța inamicii, reali și imaginați, decât ideilor sau istoricului lor de guvernare.

Domnul DeSantis are unele idei și, la începutul mandatului său de guvernator, a folosit câteva dintre ele. El a crescut salariile profesorilor, a lansat o schemă pentru a proteja Everglades și a sprijinit în liniște cauza marijuanei medicinale. Cu toate acestea, a devenit proeminent în zona dreptei, datorită opoziției sale ostentative împotriva ghidurilor de sănătate publică în timpul pandemiei de covid-19. Cât de dăunător a fost acest lucru, este de discutat. Florida a avut creșteri mortale evitabile ale bolii, dar a terminat în zona de mijloc, în clasamentul statelor afectate. În orice caz, mulți republicani au părut mai puțin interesați de argumentul său decât de tonul batjocoritor pe care l-a exprimat.

S-a potrivit cu nota de sfidare aprinsă care a energizat baza partidului încă înainte ca Trump să-l preia. Și guvernatorul a păstrat de atunci ritmul în campanii succesive împotriva presupusei treziri (WOKE) sub toate formele sale – inclusiv teoria rasei critice, investițiile ESG, discuția despre orientarea sexuală în sala de clasă și, după ce a îndrăznit să se pronunțe împotriva acestei ultime campanii, compania Walt Disney. „Noi luptăm cu WOKE în legislatură, ne luptăm cu WOKE în școli, ne luptăm cu WOKE în corporații”, a intonat domnul DeSantis, un vorbitor public reținut, la petrecerea sa de victorie.

În ciuda inteligenței sale neîndoielnice, el nu reprezintă o tulpină de conservatorism diferită de a lui Trump. Oferă aceeași încordare neplăcută, populistă, dobândită de la fostul președinte, dar fără ciudățenia lui și, încrucișând degetele, extremismul său. De exemplu, domnul DeSantis a făcut campanie pentru cei zeloși care răspândesc minciuna electorală a lui Trump, cum ar fi Doug Mastriano, un candidat republican la postul guvernator în Pennsylvania. Dar a refuzat să-și spună propria părere despre minciună.

Succesul său din Florida arată ce formulă câștigătoare ar putea fi populismul său mai disciplinat. Acest lucru nu ar trebui să fie surprinzător. Domnul Trump a fost foarte aproape de a câștiga realegerea – în ciuda faptului că sugerase ca americanii să se injecteze cu dezinfectant, ca mijloc de apărare împotriva covid-19.

Pentru numeroșii agenți de putere conservatori care se tem de un eșec repetat al lui Trump, domnul DeSantis oferă și alte atracții. Oportunismul lui sugerează pragmatism. Majoritatea conservatoare pe care a construit-o în Florida include – în special în Miami-Dade și Osceola – un număr mare de hispanici din clasa de mijloc, un grup pe care partidul său îl râvnește în mod special. Și pentru a nu exista vreo îndoială, atacurile domnului Trump asupra lui l-au confirmat pe domnul DeSantis drept cea mai probabilă alternativă de dreapta. Fostul președinte a sugerat că își va anunța săptămâna viitoare intenția de a candida din nou la președinție. Dacă, între timp, îl atacă pe domnul DeSanctimonious (cum l-a poreclit în ultima vreme), este pentru că îi este frică de el. >>

The Economist: Pentru democrați, rezultatul e peste așteptări. Pentru Trump, e îngrozitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here