Mutarea stranie a rușilor: zece nave și submarine au plecat din portul Novorossiysk. Ar putea fi vizată Transnistria

Forțele ucrainene monitorizează o deplasare bruscă a navelor de război și submarinelor rusești din baza lor din portul Novorossiysk. Baza navală, de lângă Podul Kerci, este mai departe de coasta controlată de ucraineni decât faimoasa bază de la Sevastopol. Cu toate acestea, mișcarea neobișnuită a navelor rusești poate fi importantă, afirmă experți navali și ministerul britanic al Apărării, potrivit navalnews.com.

Navele și submarinele marinei ruse au părăsit în masă baza de la Novorossiysk pe 11 ianuarie a.c.. Acest lucru este foarte neobișnuit și poate indica operațiuni în desfășurare.

Sursele consultate de Naval News confirmă exodul. Grupul includea nava de debarcare din clasa Ivan Gren Project 11711, Pyotr Morgunov, cea mai mare navă amfibie din Marea Neagră.

De asemenea, toate cele trei submarine din clasa Project 636.3 care erau prezente la bază. Datele sugerează că și alte nave de război navigau, lăsând doar câteva nave de război și nave de sprijin în port. Este probabil cel mai mare exod de nave din portul Novorossiysk, în ultimele luni.

Recent, nava Pyotr Morgunov trebuia să transporte provizii din Rusia la Sevastopol în urma atacului ucrainean din 8 octombrie 2022 asupra podului Kerci. Deși Rusia a reușit unele reparații, podul are în continuare o capacitate limitată de transport. Așadar, se pare că navele de debarcare ale Marinei Ruse au fost puse în funcțiune ca transportoare. Cu toate acestea, navigarea simultană a submarinelor sugerează că această manevră masivă a navelor poate fi ceva mai mult decât o misiune de reaprovizionare.

Posibilă reacție la amenințarea ucraineană

O explicație ar putea fi că ieșirea în masă poate fi un exercițiu pentru a testa pregătirea echipajelor. Sau, eventual, o măsură de precauție împotriva unei amenințări din partea ucrainenilor.

Baza nu a fost, până acum, în raza de acțiune a dronelor aeriene ucrainene. Pe de altă parte, în ciuda distanței de coasta controlată de armata ucraineană, se află totuși în raza de acțiune a dronelor maritime ale Ucrainei.

Acestea sunt bărci mici fără echipaj, încărcate cu explozibili. Ele sunt cunoscute mai ales pentru atacul lor dramatic asupra Sevastopolului din 29 octombrie. Una dintre drone a lovit Novorossiysk pe 18 noiembrie. A provocat daune limitate, dar a transmis mesajul că baza este vulnerabilă.

Rusia implementa deja sisteme de apărare îmbunătățite la bazele sale navale, iar navele de război și submarinele sunt acum protejate de mai multe baraje plutitoare care ar trebui să ofere protecție împotriva atacurilor cu drone maritime. Deci, această explicație pentru exodul navelor din port pare mai puțin convingătoare.

Operațiuni ofensive

Explicația rămasă este că activele marinei ruse sunt implicate într-o operațiune ofensivă. Ultima dată când a fost raportată o creștere neobișnuită a activității marinei ruse a precedat loviturile ample cu rachete asupra Ucrainei.

Submarinele din clasa Improved-Kilo au fost folosite pentru a lansa atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra Ucrainei. Acestea au fost în mare parte retrase din Sevastopol, în Crimeea, în septembrie 2022, în urma atacurilor cu drone ucrainene asupra orașului-port. Acum se întorc la Sevastopol pentru a încărca rachete Kalibr. Dar trei dintre cele cinci (patru dintr-o clasă de submarine îmbunatățită) se aflau în Novorossiysk de câteva săptămâni.

Acest lucru nu explică exodul în masă, deoarece ar fi unic ca toate cele trei submarine să fie implicate într-un singur atac. Și navigația lor către Sevastopol pentru a se înarma nu ar fi probabil efectuată în acest fel. În plus, combinația de nave amfibii și submarine sugerează, de asemenea, că nu este vorba de lovituri cu rachete.

Pod terestru spre Transnistria

O explicație a analiștilor militari este o formă de desant de trupe amfibiu. Acest lucru ar putea viza sud-vestul Ucrainei pentru a stabili un pod terestru spre Transnistria. Acest stat nerecunoscut, susținut de ruși, face parte din Moldova și se învecinează cu Ucraina. De la începutul războiului din Ucraina a fost limpede că scopul mai larg al invaziei Rusiei vizează și acest teritoriu.

Submarinele ar fi implicate în misiuni mai ample de informații sau de acoperire în jurul navelor amfibii.

Debarcările par nerealiste, având în vedere soarta progreselor rusești de la începutul războiului. Deși adesea amenințate, desanturile nu au fost niciodată utilizate de ruși. Trupele de marină rusești au fost dislocate în interior. Au fost mult epuizate, iar planurile de extindere a forței de infanterie navală vor dura luni sau ani pentru a fi finalizate. Cu toate acestea, nu pot fi excluse total operațiunile amfibii.

Analiștii și comandanții din Ucraina vor urmări fără îndoială această evoluție îndeaproape. Pe timp de pace, un astfel de exod al navelor, nu ar fi demn de știre. Dar în războiul în curs, acesta capătă o altă amploare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here