Naționaliștii ruși sunt furioși după pierderile din Ucraina și îi cer lui Putin schimbări imediate, scrie Reuters

Sursa: Kremlin

Naționaliștii ruși au cerut duminică furioși ca președintele Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai mare înfrângere militară suferită de Rusia de când trupele sale au fost forțate să se întoarcă din capitala Ucrainei, Kiev, în martie.

În timp ce forțele ruse abandonau sâmbătă oraș după oraș, Putin deschidea cea mai mare roată din Europa într-un parc de distracții din Moscova, cu focuri de artificii care au luminat cerul peste Piața Roșie pentru a sărbători întemeierea orașului în 1147.

Ne mândrim cu Moscova și iubim acest oraș cu vechimea sa maiestuoasă și ritmul său de viață modern și dinamic, farmecul parcurilor, străzilor și străzilor sale confortabile și abundența de evenimente comercialei și culturale”, le-a transmis Putin moscoviților într-un comunicat.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov amenință că se va duce la Kremlin 

Într-un mesaj audio de 11 minute postat pe aplicația de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadyrov, un aliat al lui Putin ale cărui trupe au fost în fruntea campaniei din Ucraina, a criticat pierderea orașului Izium, un centru important de aprovizionare. În plus, a recunoscut că această campania nu se desfășoară conform planului.

Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren”, a spus Kadyrov.

Tăcerea Moscovei i-a înfuriat pe naționaliști

Tăcerea aproape totală a Moscovei cu privire la înfrângere sau orice explicație pentru ceea ce a avut loc în nord-estul Ucrainei a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și a naționaliștilor ruși de pe rețelele de socializare.

Pe măsură ce rușii sufereau tot mai multe înfrângeri, Ministerul rus al Apărării a postat vineri imagini video cu ceea ce a susținea că ar fi trupe trimise în regiunea Harkov.

Apoi, duminică, Ministerul Apărării a declarat că forțele ruse au lovit poziții ucrainene din regiune cu trupe aeropurtate, rachete și artilerie.

Nici Putin, care este comandantul suprem al forțelor armate al Rusiei, nici ministrul Apărării, Serghei Șoigu, nu au comentat public înfrângerea de duminică la prânz.

Putin, care în altă împrejurare s-a arătat șocat că i s-a spus ca spion KGB în Germania de Est că „Moscova tace” în timp ce Zidul Berlinului se prăbușea, a spus acum că cei căzuți în operațiunea din Ucraina și-au dat viața pentru Rusia, relatează Reuters.

Ministerul Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Nu le pasă de ei (soldații ruși care luptă în Ucraina – n.r)”, a scris un cunoscut blogger militar pro-război pe Telegram, unde postează sub numele de Rybar.

Acum nu este momentul să taci și să nu spui nimic… asta afectează grav cauza”, a adăugat el.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunțat o „regrupare” a trupelor de la Harkov pentru a se concentra asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei. Această declarație a atras și mai multă furie din partea multor bloggeri militari ruși.

Unii dintre corespondenții de război pro-Kremlin, precum și foști și actuali militari care au strâns numeroși urmăritori pe Telegram au acuzat ministerul că a minimalizat înfrângerea.

Igor Gîrkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la declanșarea războiului din 2014 în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii ale frontului cu Bătălia de la Mukden din 1905 – o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia.

În schimb, Ucraina a salutat avansul rapid în urma căruia mii de soldați ruși au fugit lăsând în urmă depozite de muniții și echipamente, considerându-l un punct de cotitură în războiul de 6 luni.

Gîrkin, care a fost necruțător în a-l critica pe ministrul Apărării, Serghei Shoigu, pe care l-a numit „mareșalul de carton”, a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu declară o mobilizare la nivel național.

Furia naționalistă față de eșecul militar este potențial o problemă mult mai mare pentru Kremlin decât critica liberală pro-occidentală la adresa lui Putin: sondajele de opinie continuă să arate un sprijin larg pentru ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.

Sâmbătă, în timp ce în Capitala se sărbătorea Ziua Moscovei cu petreceri stradale și concerte, semne de neliniște s-au răspândit chiar și în parlamentul de obicei obedient al Rusiei.

Serghei Mironov, liderul partidului de opoziție, dar fidel lui Putin, Just Russia, a declarat pe Twitter că focul de artificii în cinstea sărbătorii ar trebui anulat, având în vedere situația militară.

Și Semion Pegov, un cunoscut corespondent de război a publicat pe Telegram un mesaj în care a numit sărbătorile de la Moscova „blasfeme”, iar refuzul autorităților ruse de a începe un război la scară largă drept „schizofrenic”.

Fie Rusia va deveni ea însăși prin nașterea unei noi elite politice… fie va înceta să mai existe”, a scris el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here