Naţionalistul Japarov a câştigat alegerile prezidenţiale din Kârgâstan, cu 80%

Sursa: Wikipdia

Politicianul naţionalist Sadir Japarov a câştigat, duminică, alegerile prezidenţiale din Kârgâstan cu aproape 80% din voturi, în alegerile anticipate declanşate după prăbuşirea guvernului anterior, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Japarov a câştigat aproape 80% din voturi în naţiunea din Asia Centrală, care este strâns aliată cu Rusia, potrivit rezultatelor preliminare citate de Comisia Electorală Centrală din Kârgâstan, ceea ce înseamnă că nu va exista un al doilea tur al alegerilor.

Peste 80% dintre alegători au susţinut, de asemenea, o propunere de reformare a Constituţiei, pentru a oferi preşedintelui puteri mai mari, în detrimentul Parlamentului.

Protestele violente care au izbucnit în octombrie anul trecut au făcut ca Japarov, în vârstă de 52 de ani, să ajungă din închisoare pe scaunul primului ministru şi au culminat cu asumarea preşedinţiei interimare de către acesta, înainte de a candida pentru această funcţie.

Japarov a fost condamnat pentru o lungă perioadă la închisoare, pentru răpirea unui guvernator de provincie în timpul unui protest, dar condamnarea a fost anulată, pe fondul tulburărilor din octombrie, el devansând în alegeri 16 contracandidaţi.

În pofida poziţiei sale naţionaliste – prima măsură luată de Japarov ca prim-ministru fiind să adauge informaţii referitoare la etnie în cărţile de identitate – el s-a angajat în repetate rânduri să menţină o relaţie strânsă cu Moscova.

”Rusia este partenerul nostru strategic”, a spus Japarov, după ce a votat într-o suburbie a capitalei Bişkek, el îndemnând ca toate părţile să accepte rezultatele alegerilor, pentru a păstra stabilitatea.

Rusia operează o bază aeriană militară în naţiunea muntoasă şi este principala destinaţie pentru sute de mii de muncitori migranţi kârgâzi.

China vecină este un alt partener comercial şi investitor cheie în naţiunea săracă şi predominant musulmană, a cărei economie a fost afectată de pandemia coronavirusului şi de perturbarea care rezultată în comerţ şi călătorii.

Sentinţa de închisoare a lui Japarov provine din campania sa de la începutul anilor 2010 de naţionalizare a giganticei mine de aur Kumtor, operată de Canada Centerra Gold. Cu toate acestea, după ce a venit la putere anul trecut, el a spus că naţionalizarea minei nu mai este un obiectiv şi că va căuta doar să se asigure că profiturile sunt împărţite în mod echitabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here