NATO este trădată de Ungaria? Declarațiile ministrului de externe de la Budapesta

Foto: gazeta.ru

Ungaria nu va accepta dislocarea de noi trupe pe teritoriul său, asemenea Poloniei și României, în contextul crizei de la granița Ucrainei, generată de acțiunile agresive și provocatoare ale Federației Ruse.

Anunțul a fost făcut chiar de Peter Szijjarto, ministrul de Externe de la Budapesta, într-un interviu acordat Euronews. El a precizat că e nevoie de dialog între SUA și Federația Rusă pentru aplanarea conflictului și consideră că NATO e deja prezentă în Ungaria, referindu-se la forțele armate maghiare.

„Noi nu am fost de acord și nici nu vom fi (n.a. – pentru suplimentarea de trupe aliate pe teritoriu maghiar) pentru că deja avem trupe NATO pe teritoriul național, Armata Ungariei. Sunt suficiente pentru a garanta securitatea țării și nu avem nevoie de trupe suplimentare”, a subliniat șeful diplomației de la Budapesta.

Declarația lui Peter Szijjarto vine la doar câteva zile după vizita la Moscova a premierului maghiar Viktor Orban.

Interesant e că la finalul anului trecut Peter Szijjarto a primit la Moscova Ordinul Prieteniei din partea omologului său rus Serghei Lavrov. Șeful diplomației maghiare a fost decorat pentru „dezvoltarea relațiilor dintre Ungaria și Federația Rusă”.

La vremea respectivă Peter Szijjarto s-a declarat „mândru de menţinerea unei cooperări bazate pe interese comune şi încredere reciprocă cu Moscova, în pofida tendinţelor regionale şi globale intimidante”.

De asemenea, recent, șeful diplomației ungare a declarat că Budapesta nu va sprijini Kievul în cazul unui război cu Rusia, invocând drepturile minorității maghiare din Ucraina. ”Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a explicat şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet. Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc ”în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar ”aceasta este inacceptabil”, a remarcat Szijjarto.

NATO își arată în sfârșit mușchii. The Times: România și statele baltice, „adevărata linie roșie” din spatele crizei din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here