NATO respinge criticile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului

Sursa: Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi nemulţumirile Rusiei, care a criticat anunţul Londrei privind viitoarea livrare către Ucraina a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, informează AFP, citată de Agerpres.

Moscova a avertizat miercuri că o astfel de alegere va constitui „o agravare serioasă” a conflictului şi a ameninţat că va „riposta”.

Ţările membre ale NATO „respectă regulile internaţionale şi dreptul internaţional în tot ceea ce fac pentru a susţine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru AFP, întrebat cu privire la planurile britanice şi nemulţumirile Rusiei.

„Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi”, a continuat el în cadrul lansării operaţionale a unei noi flote de aeronave-cisternă ale NATO-UE la o bază aeriană olandeză.

„Lucrul cel mai important care poate fi făcut pentru a reduce riscurile este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să înceteze războiul”, a adăugat Stoltenberg.

Adjuncta ministrului britanic al apărării, Annabel Goldie, a confirmat luni că Regatul Unit va furniza Ucrainei obuze ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi altor vehicule blindate.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a avertizat că utilizarea lor va constitui „un pas în direcţia unei agravări suplimentare, o agravare serioasă” a conflictului. Aceasta „va reduce drastic, chiar va distruge” capacitatea Ucrainei de a „produce hrană necontaminată”, a adăugat Lavrov.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional de la Casa Albă, a calificat drept „înşelătoare” argumentele ruse.

Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Bahmut, oraş din estul Ucrainei unde au loc de luni de zile lupte sângeroase, rămâne „dificilă”, în timp ce Kievul a anunţat joi că vrea să treacă la contraofensivă.

„Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile. Ceea ce vedem la Bahmut sunt lupte violente şi o situaţie dificilă”, a spus Stoltenberg.

Însă el a asigurat că echipamentele şi formarea furnizată de NATO ucrainenilor „le va permite să înregistreze progrese şi (să obţină) noi cuceriri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here